21. aug. 2011
Af af Hanne Rask

Ghita Nørby – kærlighed til roser og mænd

Ghita Nørby
Ghita Nørby
Foto: Birger Storm
Farverig. Folkeeje. Og en kvinde med mere mod på livet end de fleste. Sådan er Ghita Nørby.

84 film, et utal af teaterforestillinger, fire ægtemænd og enkelte kærester er, hvad Ghita Nørby kan se tilbage på, når hun gennemgår sine seneste 50 år. For Danmarks nok største skuespiller har tilværelsen ikke været kedelig, og når Ghita Nørby har valgt at lade sig skille efter 27 års ægteskab og i en alder af 76, siger det blot noget om, at den store danske skuespiller ikke lader sig nøje. Nu starter en ny epoke i Ghita Nørbys liv, og om hun i denne epoke når en femte ægtemand, må tiden vise. I hvert fald skyldes skilsmissen ikke utroskab.

- Men der er ingen tredjepart involveret i skilsmissen, siger Ghita.

Ghita Nørbys første ægteskab var med hofjægermestersønnen, Mogens Garth-Grüner, der var arkitekt. Parret giftede sig i Holmens Kirke i maj 1956, men blot et år efter, syv dage før parrets et-års bryllupsdag, tog Ghita Nørbys første store kærlighed sit eget liv i en alder af bare 27 år.

Siden blev hendes kærester som oftest fundet inden for teaterkredse, hvor Ghita Nørby altid har haft sit virke. Efter tragedien fandt Ghita Nørby sammen med kollegaen Henrik Wiehe, men forholdet holdt ikke.

Kolleger og kærester

I 1962 under indspilningen af "Han, hun, Dirch og Dario" traf hun kollegaen Dario Campeotto, som hun giftede sig med året efter. Parret fik i 1964 sønnen Giacomo og flyttede samtidig til Italien, hvor Ghita Nørby blandt andet konverterede til katolicismen. Efter fem år vendte den lille familie tilbage til Danmark, hvor ægteskabet samme år blev opløst.

Året efter, i 1970, var kærligheden faldet på skuespillerkollegaen Jørgen Reenberg, som Ghita Nørby giftede sig med samme år. Ægteskabet varede i seks år og blev opløst i 1978, hvorefter Ghita Nørby i en årrække dannede par med erhvervsmanden Svend Bergsøe og siden med skuespilleren Jesper Christensen, hvorefter hun i 1984 giftede sig med kapelmester, pianist og komponist Svenn Skipper, som hun i sidste uge flyttede fra.

Bor hos vennerne

Ifølge flere dagblade bor Danmarks store diva i denne tid hos venner og bekendte, indtil hun finder en mere permanent løsning. De samme venner har slået en beskyttende ring om Ghita for at give hende den fornødne ro til at komme sig over bruddet.

Men der er næppe mange, der tvivler på, at Ghita - også denne gang - viser sin styrke og finder et nyt skønt sted til sine roser.

Læs mere om: