16. maj. 2010
Af af Ken Richter

Ghita Nørby taler med sine blomster

Ghita Nørby
Ghita Nørby
Foto: Birger Storm
Skuespilleren har en helt særlig kærlighed til sin have - især til roserne, som hun hilser på hver dag.

75-årige Ghita Nørby er ikke alene, når hun går en tur i sin have hjemme i Holte. Rundt i bedene har hun samlet 56 forskellige arter af roser, og de får alle sammen en udsøgt opmærksomhed.

- Roser er min lidenskab, og jeg hilser på dem alle, når jeg dagligt går en tur i haven, fortæller den blomsterglade skuespiller. I hendes have kan ingen rose føle sig overset.

- Jeg kan huske navnene på alle de forskellige typer roser. De kan blomstre fra maj til oktober, men rosens højsæson er fra juli til august. Nogle roser blomstrer kun én gang, men den ene gang er til gengæld helt overvældende, fortæller Ghita Nørby med begejstring. Rosen har også en stor symbolkraft, for vi kan stikke os på den.

Gennem hele sin lange karriere som skuespiller har Ghita Nørby fået masser af ros og roser, og frem til slutningen af september er det muligt at se Ghita Nørbys helt specielle rosenbed på Glasmuseet i Ebeltoft.

- Det kræver fantasi at se en have for sig, inden det hele vokser op og blomstrer i løbet af tre-fire år, forklarer den erfarne havekunstner. Hendes lille blomsterbed i Ebeltoft indgår som en del af udstillingen "Flora", hvor glaskunstnere fra hele verden udstiller blomstrende glaskunst.

Læs mere om: