Tirsdag, 12. februar 2013 — af af Dorte Quist

Peter Steen mindes af Ghita Nørby

Peter Steen og Karen Nørregaard
Peter Steen og Karen Nørregaard
Foto: AOP
- Vi må sørge, men også give slip, siger Ghita Nørby om sin ven og kollega Peter Steen.

78-årige Ghita Nørby har gennem årene sagt farvel til mange af sine kollegaer. Forleden mistede hun endnu en kær kollega og ven, da skuespilleren Peter Steen udåndede 77 år gammel.

- Peter var en fantastisk ven. Sjov, begavet og et fint menneske. Han fik et vidunderligt liv og havde en vidunderlig kone. Jeg har besøgt dem med jævne mellemrum, for jeg har holdt meget af dem begge. Peters død fylder mig med både sorg og mange gode tanker - for der er meget godt at tænke på og mindes i forbindelse med Peter, siger Ghita Nørby til Ekstra Bladet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ghita Nørby og Peter Steen spillede sammen første gang helt tilbage i 60'erne, og sidste gang, de fik fornøjelsen af at spille sammen, var i "Arven" fra 2004, som skaffede Peter Steen både en Bodil- og en Robert-pris for bedste mandlige birolle.

- Jeg har besøgt ham meget - også på Bornholm, men Peter havde det ikke godt til sidst. Så selv om vi må sørge, må vi også give slip, slutter Ghita Nørby.

Til BT fortæller Peter Steens søn, Rasmus Steen, at faderens Alzheimers sygdom til sidst betød, at Peter Steen heller ikke kunne kende sine to sønner.

- Han har ikke sagt mit navn i et par år, fortæller Rasmus Steen, og røber, at både han og broderen gav deres far håndslag på, at deres papmor og hans hustru, Karen Nørregaard, kan forblive i uskiftet bo i det idylliske, røde bindingsværkshus i Listed ved Svaneke på Bornholm.

Peter Steen og Karen Nørregaard, der var hans 4. hustru, flyttede til Bornholm i slutningen af 90'erne efter råd fra lægerne. Peter Steen led nemlig af svage lunger efter et langt liv med svær astmatisk bronkitis. De svage lunger var også årsagen til, at Peter Steen stoppede med at spille teater. Han kunne simpelthen ikke mere råbe en teatersal op.

- De sidste år var hårde ved min far, men Karen har været enestående - hele vejen. Hun er den af hans fire hustruer, der har betydet mest for ham, for hun havde, som han selv sagde, bornholmsk muld til langt op ad benene, og det var han lykkelig for, siger Rasmus.

I mange år plejede Karen Nørregaard selv Peter Steen hjemme, selv om hans sygdom gjorde det sværere og sværere for hende. Men til sidst kunne hun ikke mere, og sidste år kom Peter Steen så på et plejecenter på Bornholm.

I sidste uge rejste Karen Nørregaard til Canada for at besøge sin søster i fem dage. Mens hun var derovre, begyndte Peter Steen at få det dårligt, hvorefter hun straks afbrød ferien og rejste hjem. Alligevel var det ikke tids nok; Peter Steen døde, mens hans hustru gennem 32 år var på vej i et fly mod Europa.

Lørdag kl.13 tager Karen Nørregaard og Peter Steens to sønner afsked med ham i Svaneke Kirke på Bornholm.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden