Onsdag, 8. marts 2023 — af Laura Dalgård Hansen

Se billedet: Virkelighedens Sprogøpige dukkede op til særlig filmpremiere

"Ustyrlig"
"Ustyrlig"
Foto: Nordisk Film
Onsdag aften er der gallapremiere på den nye film "Ustyrlig", der handler om livet på kvindeanstalten på Sprogø. Virkeligheden Sprogø-pige Karoline Olsen var med på den store aften.

Det er i år 100 år siden, at kvindeanstalten på Sprogø blev oprettet. Frem til 1961 blev flere hundrede kvinder sendt til øen i Storebælt, fordi de af samfundet blev betegnet som ”moralsk defekte”.

I den nye film ”Ustyrlig” kan man få et barskt indblik i, hvad de mange kvinder, der blev sendt til øen, måtte gennem af uretfærdigheder. 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Onsdag aften var der gallapremiere på filmen, som blandt andre Emilie Koppel, Lene Maria Christensen og Danica Curcic medvirker i, og mange kendte var mødt op på den røde løber - her var der særligt én af gæsterne, der skilte sig ud. 

92-årige Karoline Olsen, som er blandt de sidste nulevende kvinder, der oplevede at blive sendt til Sprogø, var nemlig med til filmpremieren.

– Det bliver spændende at se filmen. Jeg kom til, lige inden de lukkede Sprogø, så jeg var ikke så længe derovre – men jeg var derovre. Jeg var selv ret ustyrlig, men hvad gør man ikke for at komme væk, fortæller Karoline Olsen til premieren.  

Karoline Olsen til premieren på "Ustyrlig".
Foto: Dan Mariegaard
Foto: Dan Mariegaard

 

Karoline Olsen blev tvangssteriliseret som 18-årig, og i 1951, da hun var 21, blev hun sendt til kvindeanstalten på Sprogø.

Hun har i mange år ventet på en undskyldning fra den danske stat, og tirsdag kom det frem, at social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil planlægger at give en officiel undskyldning til maj.

”Ustyrlig” kan ses i biografer landet over fra 9. marts.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden