Mandag, 21. december 2015 — af Casper Nielsen

Slå først Frede har 50-års jubilæum

Morten Grunwald
Morten Grunwald og Essy Persson.
Foto: AOP
Erik Ballings forløber til Olsen Banden - filmen "Slå først Frede" - med Morten Grunwald, Ove Sprogøe og Poul Bundgaard har mandag 50-års jubilæum.

Det er i dag 50 år siden, at en af dansk films største successer havde premiere. ”Slå Først Frede” kom op den 21. december 1965 i København, og den blev sendt ud midt i den James Bond-feber, der samtidig var ved at nå uanede højder verden rundt.

Erik Balling og Henning Bahs havde ellers mødt en vis skepsis, da de lancerede planerne om en dansk agent parodi. Titlen baserede de på den hårdtslående amerikansk-fødte Eddie Constantines gangsterfilm ”Slå først, Eddie”.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

"Slå først Frede" vandt Bodil-pris

Men miksturen viste sig at være perfekt: Morten Grunwald spillede den fynske spøg og skæmt-agent Frede Hansen, der ligesom Bond iførte sig hvid smoking, når han skulle svømme under vandet.

Han glemte bare, at tage en dykkerdragt på udover. Men han scorede stadig svenske Essy Persson i ægte spionheltestil.

LÆS MERE: Morten Grunwald: Mit slutspil er begyndt

Ove Sprogøe viste komiske, forføriske evner som en Sean Connery look a like med kunstigt hår på brystet som super agenten Smith med killer licens, og Poul Bundgaard – med et drabeligt mekanisk knivblad i læderjakke ærmet - var en fortræffelig skurk, og vandt da også året Bodil pris for bedste birolle i 1966.

”Slå Først Frede” fik en Bodil som årets bedste film 1966, og den trak hele 197.000 mennesker i biografen. Det gjorde, at Balling straks gik i gang med en to’er – den næsten ligeså succesfulde ”Slap af Frede”, der kom ud i 1966.

Oprindeligt ville Balling have haft Dirch Passer til at spille rollen som Frede Hansen. Men han var alt for dyr.

Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig?
Klik her og læs hvordan
Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig? Klik her og læs hvordan

I stedet blev det Morten Grunwalds store folkelige gennembrud, og samspillet mellem trekløveret Sprogøe, Bundgaard og Grunwald såede samtidig de første frø til Danmarks mest berømte forbrydertrio, ”Olsen Banden”.

Efter to’eren, ”Slap af Frede” i 1966 havde Balling dog fået nok. Også selvom filmen solgte 144.000 biletter, og var en pæn succes.

Også en succes i udlandet

I sin erindingsbog ”Som barn var jeg voldsomt hidsig” forklarede han:

- Jeg er glad for, at vi kun lavede to, selvom om successen faktisk kaldte på en fortsættelse …

Balling mente, at spiongenren var alt for afhængig af det spektakulære – store stunts og eksplosioner, og kastede sig i stedet over manuskriptet til en lille historie om en forbryderbande fra Valby.

”Slå først Frede” har siden fået kultstatus, og blev da også lanceret i udlandet i 1960erne.

I (vest) Tyskland under titlen ”Kaliber 7,65 - Diebesgrüße aus Kopenhagen”.

Se billeder fra Bahs og Ballings store succes-serie "Olsen Banden" i galleriet her:

GALLERI: Olsen Banden

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden