17. dec. 2017
Af Helle Skram de Fries

Staying Alive: Saturday Night Fever runder 40 år i flot stil

Jihn Travolta i "Saturday Night Fever".
Jihn Travolta i "Saturday Night Fever".
Foto: All Over
Feberen raser stadig i "Saturday Night Fever", selv om det i disse dage er 40 år siden, den populære musicalfilm kom til verden.

Den 14. december 1977 var der USA-premiere på den amerikanske musical drama-film af John Badham ”Saturday Night Fever”.

Filmen blev en giga succes og betød blandt andet, at skuespilleren John Travolta, der på det tidspunkt var en ung og relativt ukendt stjerne, med rekordfart røg helt til tops på stjernehimlen.

https://imgix.billedbladet.dk/31.2.14988657.jpg
Foto: All Over

Udover et fantastisk soundtrack spækket med Bee Gees' hits som blandt andre ”Staying Alive” ”How Deep Is Your Love”, ”Night Fever”, ”More Than A Woman” og ”You Should Be Dancing” som akkompagnement til en masse fantastisk diskodans har filmen også en historie med både drama og romantik, race-relaterede konflikter og kærlighedsforviklinger.

Diskotekets stjerne

I filmen har John Travolta hovedrollen som den 19-årige italiensk/amerikansk arbejderklassedreng, Tony Manero, fra bydelen Brooklyn i New York.

Tony bor hjemme hos sine forældre, og han kompenserer for sit kedelig hverdagsliv, når han hver lørdag sammen med sine fire drengevenner – plus dansepartneren Annette - frekventerer det lokale diskotek.

Her er han den absolutte stjerne, der erobrer dansegulvet, hvor han bare styrer det hele. Her får han den anerkendelse og beundring, som han mangler i hverdagen.

Mødet med kærligheden

Og selvfølgelig stiller han op til den årlige dansekonkurrence, men planen om, at Annette skal være partneren, forpurres, da han møder Stephanie Mangano, spillet af Karen Lynn Gomey.

Og ja – det bliver til mere end en dansepartner-relation mellem Tony og Stephanie – men, naturligvis, ikke uden komplikationer.

Mødet med den nye dansepartner bliver også Tony Maneros møde med den voksne kærlighed.

En danmarkspremiere

Filmens historie fik sit eget liv – også udenfor filmlærredet.

Som musicalfilm var det oplagt at lave historien som en decideret musical.

Den mulighed så den danske "Mr. Musical", Jesper Winge Leisner, og i 40-års jubilæumsåret, nemlig den 17. marts 2017, var der danmarkspremiere i Falconer Salen på ”Saturday Night Fever – The Musical”.

Oplagt rolle til Silas Holst

Det oplagte valg til rollen som Tony Manero faldt på Silas Holst, der var lykkelig for rollen.

- Det er en stor ære, fortalte 34-årige Silas Holst, der er vokset op med ”Saturday Night Fever”, som var en decideret drømmerolle for danse-musicalstjernen.

Rollen indbragte ham da også Cph Culture pris for ”årets bedste dansepræstation”.

Rollen som Stephanie Mangano blev spillet af Amalie Dollerup, men Bodil Jørgensen spillede Tonys mor, Flo Manero, og Allan Olsen tog sig af rollen som faren Frank Manero.

40 år er gået siden den nu legendariske film ramte lærredet. Og den perfekte fødselsdagssang må jo næsten være: ”Staying Alive”.

Læs mere om: