9. dec. 2015
Af af Casper Nielsen

TILLYKKE: Morten Grunwald bliver 81 år

Morten Grunwald
Morten Grunwald.
Foto: AOP
Morten Grunwald - hele Danmarks Benny fra Olsen Banden - kan i dag gadedrengehoppe ind i sit 81 år.

Morten Grunwald er kendt af enhver dansker. Eller også kommer de til det, når de ser "Olsen Banden" i genudsendelserne på TV 2.

Sammen med Ove Sprogøe og Poul Bundgaard er han den mest berømte – og charmerende - forbryder i dansk film. Med gule sokker, ternet jakke og ”Skide godt Egon” på læben gadedrengesprang han ind i den danske folkekomediehistorie, og som han selv har fortalt: nærmest ved et uheld.

Gadedrengehoppet opstod nemlig spontant under optagelserne til den første "Olsen Banden"-film i 1968. Men da instruktør Erik Balling så det på dagens optagelser gik han op til Grunwald og sagde:

- Det, du gjorde dér (gadedrengehoppede) – det må du aldrig holde op med".

LÆS MERE: Morten Grunwald: Mit slutspil er begyndt

Morten Grunwald meget mere end Benny

Således var bandens berømte gåsegang født, men Morten Grunwalds meritter var naturligvis meget mere og ganske andet end blot "Olsen Banden".

Walter Morten Grunwald er søn af billedskærer Karl Frederik Grunwald og Hildeborg Christiane Andersen og blev født 9. december 1934 i Odense. Som teenager sang han med i koret på Odense Teater og fik lov til at spille små statistroller.

Han blev uddannet på Odense Teaters elevskole 1956-57 og debuterede i Husum som Roderich jr. i "Den lange julemiddag" på Odense Teaters Turné.

Derefter gik han på Det Kgl. Teaters elevskole 1957-60 og var ansat ved teatret 1960-61

Hans gennembrud kom i tre større roller i "Billy Løgneren", "Pajama Game" og i "Køkkenet". Men han viste også sin spændvidde ved at lave revy på ABC-Teatret i 1963 og i Cirkusrevyen i 1969.

Morten Grundwald succesrig teaterchef

Grunwalds ”forbryderkarriere” på film blev indledt som Smukke Arne i ”Fem mand og Rosa” fra 1964, og året efter bragede han igennem i den danske parodi på James Bond-filmene som agent Frede i "Slå først Frede", der også fik en efterfølger i "Slap af Frede".

Blandt de mange succeser kan også nævnes "Een pige og 39 sømænd", og "Martha" – der er en af dronning Margrethes favorit-film. Grunwald dukkede også op som Maudes tegnelærerer i "Matador", men udover de faste "Olsen Banden"-film helligede han sig teatret.

Morten Grunwald blev chef for Bristol Teatret i 1971 og drev det til 1980, hvor han spillede moderne og eksperimenterende dramatik. I 1980 overtog han Allé-Scenen, som han omdøbte til Betty Nansen Teatret, hvor han var chef indtil 1992.

Medio 1970'erne lykkedes det ham at skabe et nyt teater ud af det gamle Østre Gasværk, hvor han var chef 1989-1998. Her fik han sat gang i musical-bølgen med de store forestillinger "Atlantis", "Les Miserables" og "Miss Saigon".

I 2000 blev han udpeget som filmkonsulent ved Det Danske Filminstitut, og arbejdede dér i tre år.

Han er også stadig aktiv på skuespillerfronten og var i 2014 med i ensemblet i Bille Augusts’ ”Stille hjerte”, der blev en stor succes.

50 år med Lily Weiding

Privat boede Morten Grunwald i en periode sammen med fotomodellen Tina Nørløv, men fra 1965 begyndte han at dannede par med skuespillerinden Lily Weiding.

De blev gift den 22. maj 1980 i New York, og er stadig et af de mest sammentømrede par dansk i showbizz.

BILLED BLADET ønsker tillykke med dagen.

LÆS MERE: Lily Weiding fyldte 90 år

Se skønne billeder fra Olsen Banden-tiden i galleriet herunder:

GALLERI: Olsen Banden

Læs mere om: