Onsdag, 25. november 2020 - af Niels Burgos

Trine Dyrholm som dronning Margrethe - får penge fra majestætens fond

Trine Dyrholm.
Trine Dyrholm. 
Foto: Dan Mariegaard
Nu kommer den nye storfilm om dronning Margethe I - den dyreste nogensinde.

Den stort anlagte spillefilm "Margrethe den første" var en blandt flere danske film, som blev ramt af COVID-19-krisen under optagelserne i foråret. Filmholdet nåede 10 dages optagelser i Prag, før de blev tvunget til at lukke ned den 12. marts pga. det tjekkiske forsamlings- og indrejseforbud. Efter tre måneders intens kamp lykkedes det at starte optagelserne op igen, der blev afsluttet den 12. juli.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Den første film om dronning Margrethe I

Det er første gang, der bliver lavet en spillefilm om Margrete den første – Nordens dronning, der gjorde op med tidens krigeriske tankegang og fik Danmark, Norge og Sverige til at indgå en frivillig og fredsorienteret union. En ufortalt historie om en visionær kvinde, der ofrede sig for Danmark.

Året er 1402, og en kvinde står i spidsen for et nyt nordisk stor-rige. Margrete har samlet Danmark, Norge og Sverige i en union, som hun egenhændigt styrer gennem sin adoptivsøn, kong Erik. Unionen er omgivet af fjender, og Margrete planlægger derfor et ægteskab mellem Erik og den engelske prinsesse Philippa. En alliance med England vil kunne styrke Kalmarunionen og sikre den mod angreb. Men en konspiration er undervejs, som sætter Margrete i et umuligt dilemma, der kan koste hende alt.

Dronning Dyrholm

"Margrethe den første" har - udover Trine Dyrholm i rollen som Margrete I - Søren Malling, Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro, Bjørn Floberg, Halldóra Geirharðsdóttir, Annika Hallin, Simon Berger, Magnus Krepper og Thomas W. Gabrielsson på rollelisten.

 

Penge fra kongelig fond

Producerne Birgitte Skov og Lars Bredo Rahbek udtaler:

- "Margrethe den første" havde det største budget nogensinde til en dansksproget spillefilm, allerede inden vi gik i gang, så det var et massivt pres for alle, da vi blev lukket ned i Tjekkiet. Vi stod med en kæmpe produktion til 64,5 millioner kroner og skulle pludselig finansiere ekstra 8,5 million. Produktionen sikrede store ekstra støtter fra filmbranchen i form af nye bevillinger fra Det Danske Filminstitut, den svenske regionalfond Film i Väst og SF Studios selv, men det var nødvendigt at gå nye veje, og derfor søgte vi støtte udenfor branchen hos Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond. Fonden så med stor interesse og velvilje på vores ansøgning, og i dag har vi fået dækket hele det ekstra budget via generøs finansiering fra både Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond samt fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Carlsbergfondet og Augustinus Fonden”. 

 

Filmen forventes at få premiere i september 2021.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden