4. dec. 2022
Af Luise Marie Bekker

Jim Lyngvild: Derfor tror jeg på nisser

Jim Lyngvild.
Jim Lyngvild.
Foto: Kaspar Wenstrup
Jim Lyngvild har ikke en stjerne i juletræets top, men et nissepar. Her er forklaringen.

Jim Lyngvild går meget op i juletraditioner.

Ingen skal komme med en ny opskrift på and, og al risalamanden skal spises op!

Men faktisk er der en anden dag end juleaften, Jim i højere grad fejrer.

Han er ase-troende og fejrer den hedenske solhverv på årets korteste dag.

– Den 21. er jo min store dag. Her samler jeg mine venner til juleblot, hvor vi spiser svin og hest.

Grød til nissen

Jim forklarer om dagen, som hans mand, Morten Paulsen, ikke rigtigt er en del af:

– Vi står i en cirkel og ønsker solen velkommen tilbage. Så siger vi tak for året, der har været, og vi håber det bedste for det nye år.

– Mange af de traditioner, vi tror, er kristne, er jo hedenske: Julebukken, neg til hesten, juletræet. Julekugler er jo også oprindeligt æbler, men ofrer til træet. Nisser er også en hedensk ting. En nisse er jo en lille hjælpeånd eller en lille forfader, der bor på gården, og som passer på stedet. Jeg er også oppe i gudehovet (Jims egen asekirke, red.) den 24. med grød, og grøden forsvinder sjovt nok hvert år. Jeg skal så ikke gøre mig klog på, om det har noget at gøre med to store Granddanois, ler han.

Nissepar i juletræets top

Men faktisk er Jim helt seriøs, når det kommer til nisser:

– Julen er familiens fest, hjerternes fest. Det er ikke Jesus’ fest for mig. Vores juletræ og oppyntning handler mere om nisser end om engle. Og i toppen af juletræet sidder et nissepar og ikke en stjerne.

– Jeg tror på nisser. I alle folkesagn har alle oplevet nisser – små mænd med røde huer, der passer på gravhøje eller bor i stalden. Det er næsten for tilfældigt. Jeg tror på, der er en stedånd – om det så er en nisse, man ser, eller om det er noget, der sker inde i ens hoved, det ved jeg ikke. Men at der er noget, der passer på stedet, har vi altid troet på.

Læs mere om: