Torsdag, 23. marts 2023 — af Catja Klarskov

Kort før Elias Munk blev far, fik han en tragisk besked af sin læge: Så skete noget, der ændrede hans liv

Karoline Brygmann og Elias Munk sammen med sønnen Vester. nbsp;
Karoline Brygmann og Elias Munk sammen med sønnen Vester.
Foto: Dan Mariegaard
Elias Munk afslørede for nylig den tragiske besked, han fik af sin læge, kort før han blev far for første gang.

Det føltes som en dødsdom. Sådan husker skuespiller Elias Munk bedst den kontante besked, han fik af sin læge, kort før han og kæresten, Karoline Brygmanns, ældste søn Vester kom til verden.

“Perfekte steder”-skuespilleren fik konstateret type 1 diabetes, i gamle dage blot kaldet sukkersyge, da han var 8 år gammel. Helt fra barnsben har han derfor lært at forholde sig til nåle, insulin og daglige målinger af blodsukker.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Alligevel kom lægens kontante udmelding for år tilbage som noget af et chok. Det fortalte skuespilleren, da han for nylig gæstede “Aftenshowet” på DR 1.

– I 2019 var jeg til lægen i forbindelse med noget andet, men lægen får kigget på mine tal og siger: “Elias, den er helt gal. Hvis ikke du ændrer den måde, du lever på nu, så er du blind, impotent eller mangler dine ben, når du er 50 år. Hvis du vil se din søn blive gift, så skal du ændre dit liv nu”, fortæller Elias Munk i udsendelsen.

Det blev startskuddet til en rejse, der ikke blot ændrede hans liv, men også åbnede skuespillerens øjne for en – for ham hidtil – ukendt uretfærdighed.

Af lægen bliver han nemlig oplyst om, at der findes en lille chip, en såkaldt censorbaseret glukosemåling, der automatisk og hele tiden måler hans blodsukker.

Produktet letter livet for diabetikere, som slipper for at stikke sig selv i fingeren flere gange dagligt. I stedet får de automatisk målt deres blodsikker, og dermed bliver det lettere at regulere og handle korrekt i tide.

Skuespilleren var på tidspunktet for lægebesøget bosat i Frederiksberg Kommune, og af dem blev han straks bevilget den lille chip-anordning. Et tiltag, der allerede efter kort tid, viste sig at have stor effekt. Blot to måneder senere fik Elias Munk nemlig en opløftende besked fra sin læge.

På den korte tid havde skuespilleren formået at regulere sine tal i en sådan grad, at lægen nu vurderede, at det på sigt ville give ham 30 år mere at leve i.

Elias Munk gæstede “Aftenshowet” på DR 1 sammen med “Den store bagedyst”-vinder Liv Martine Hansen. De har begge type 1 diabetes og arbejder sammen på et borgerforslag, der skal give alle samme mulighed for at få bevilget den censorbaserede glukosemåling.

På nuværende tidspunkt er det nemlig bopælskommunen, der foretager en individuel vurdering af, hvorvidt man har brug for anordningen eller ej, og det skaber, ifølge Elias Munk og Liv Martine, en uacceptabel skævvridning og uretfærdighed.

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden