21. jul. 2018
Af af Luise Marie Bekker

Birthe Kjær og Lisbet Dahl: Derfor er vi så gode venner

Birthe Kjær, Lisbet Dahl
Birthe Kjær, Lisbet Dahl
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET
- Vi er der for hinanden, siger Lisbet, der giver den gas som en kopi af sin nære veninde i årets Cirkusrevy
Man kommer ikke udenom 69-årige Birthe Kjær, når man taler om Dansktoppen. Så når Cirkusrevyen hylder Dansktoppens 50-års jubilæum med et medley af ørehængere, står Lisbet Dahl, 72, på scenen med hele to af Birthes sange, blandt andet ”Pas på den knaldrøde gummibåd”, hvorefter unge Amalie Dollerup synger en tredje af dansktopdronningens numre.
Birthe og Lisbet kendte til hinanden gennem fælles venner og branchen, da de i 1990 begge arbejdede i Cirkusrevyen – Lisbet som instruktør og Birthe som medvirkende. Fra da af tog venskabet fart.

Sammen på krydstogt

For to år siden blev det til et spontant tougers krydstogt på et skib så stort, at det tog dem 20 minutter at finde deres kahytter. Det gode ved de to er, at de netop på trods af – eller måske ligefrem på grund af – deres forskelligheder holder så meget af hinanden og lærer af hinanden. – På krydstogtet gik turen forbi øen Saint Martin, hvor Birthe kiggede på en halskæde, men hun skulle liiige gå en lille tur for at tænke over, om den også skulle købes. Det var så alvorligt og sødt – jeg tænker slet ikke så meget over tingene, ler Lisbet, og Birthe fortsætter med et smil:

Massage og halskæde

– Lisbet fik til gengæld massage på skibet. Det var hundedyrt, og da de spurgte hende, hvad hun skulle have, spurgte hun tilbage: ”Hvad synes I?” Og helt spontant fik hun så en masse massage og var væk i flere timer. Da hun kom tilbage, havde hun masser af dyre cremer og produkter med. Så jeg fik halskæden efter lange overvejelser, men Lisbet brugte helt spontant flere tusinde kroner på cremer, ler Birthe. – Jeg kunne godt lære lidt af hende på den front. Og hun kunne sikkert lære lidt af mig.

Birthe har tjek på tingene

– Det bedste ved Birthe er, at hun har tjek på tingene. Hun stod for at leje bil, finde hotel og i det hele taget bestille krydstogtet. Jeg synes slet ikke, sådan noget er sjovt – det kunne jeg nok lære noget af, uddyber Lisbet. – Men det bedste ved Lisbet er netop, at hun ikke tager tingene så tungt. Hun har sådan en ”det går nok”-tilgang til tingene. Da jeg i 2005 fik en blodprop i hjertet og blev indlagt, var hun den første på pletten, og hun lagde sig bare i den ledige seng ved siden af mig og snakkede ... fortæller Birthe.

Jamen, vi er jo venner

– Jamen, vi er jo venner, der er der for hinanden, siger Lisbet beskedent og fortsætter: – Da jeg selv skulle have en hjerteklap-operation året efter, kom jeg til at tage en sovepille i stedet for en anden pille, jeg skulle have taget, og Birthe måtte køre mig til operationen. Jeg var så rundt på gulvet, at da de spurgte, om jeg ville have morgenmad, vendte jeg mig mod Birthe og spurgte: ”Vil jeg det?” De to veninder dvæler ikke så meget ved fortiden, men der er ingen tvivl om, at det stærke bånd imellem dem, der har været der i en del år nu, fortsætter. Lige nu har de ingen planer om flere rejser. Lisbet har travlt med Cirkusrevyen indtil september, og så får Birthe travlt med sine 50-års jubilæumskoncerter til efteråret. Men idéen kan hurtigt opstå – så skal Lisbet bare sige ”Lad os gøre det” og overlade det med planlægningen til Birthe.

Læs mere om: