11. mar. 2023
Af Regitze Ørnstrup Christensen

Nu taler Tina Turner om sin alvorlige sygdom på særlig dag

Tina Turner
Tina Turner.
Foto: Orlin Wagner/AP/Ritzau Scanpix
I anledningen af ”World Kidney Day” åbner Tina Turner op om sin alvorlige sygdom på Instagram.

Det må være de færreste, der ikke ved, hvem Tina Turner er.

Siden 1957 har hun været aktiv som sanger, først i bandet Ike & Tina Turner, sidenhen solo, hvor hun for alvor fik fat i hele verden. Hun bliver ofte omtalt som ”Queen of Rock ’n’ Roll”, og kan skrive hits som ”GoldenEye”, ”Better Be Good To Me” og ”What’s Love Got to Do with It” på sit CV.

Men det er ikke kun hits, der har præget Tina Turners liv. Livet som superstjerne er også kommet med omkostninger. Hun lider af PTSD efter et voldeligt ægteskab med Ike Turner, hun har været misbruger, og så er hun blevet diagnosticeret med kræft, leversvigt og en nyresygdom.

En sygdom hun nu åbner mere op for i anledningen af ”World Kidney Day” den 9. marts. En sygdom hun først opdagede, da hun blev klar over, hvilken skade, det allerede havde forvoldt hende.

Hun fortæller i et opslag på Instagram, at hun i lang tid troede, at hun kunne behandle sit høje blodtryk med andre midler end almindelig blodtryksmedicin. Det satte hende – I følge hende selv – I stor fare. I for langt tid troede hun, at hendes krop var urørlig, og kunne fikse sig selv.

Det kunne hun ikke. Nyrerne stod af, og hun kunne kun reddes ved en transplantation, hendes mand Erwin heldigvis kunne give hende, det fortæller hun på hjemmesiden for den internationale kampagne ”Show Your Kidneys Love”.

Men det er ikke alle forundt. Derfor bruger hun nu sit talerør til at skabe fokus på nyrerne, og hvor vigtigt det er, at man passer på dem.

Det gør hun blandt andet ved at støtte den internationale kampagne for nyresundhed. Her fortæller hun selv sin egen historie, men prøver også at udvide kendskabet til nyrerne og deres funktion.

Læs mere om: