Tirsdag, 7. februar 2023 — af Catja Klarskov

Da den største tragedie ramte Poul Nyrup Rasmussen manglede han råd: Nu hjælper han andre

Poul Nyrup Rasmussen
Poul Nyrup Rasmussen
Foto: Hanne Juul
I sommeren 1993 mistede Poul Nyrup Rasmussen sit eneste barn, datteren Signe. Hun led af skizofreni og tog sit eget liv. En personlig tragedie som sidenhen blev drivkraften i det arbejde, han udfører for at hjælpe psykisk sårbare unge.

I år er det tre årtier siden, at daværende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, blev ramt af sit livs tragedie, da han mistede sit eneste barn, Signe, til en sårbar psyke.

Signe led af skizofreni og i 1993, samme år som Poul Nyrup Rasmussen satte sig i statsministerstolen for første gang, tog hun som 24-årig sit eget liv.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I dag er tabet af datteren drivkraften i det hjælpearbejde, den tidligere statsminister udfører for psykisk sårbare unge i foreningen Headspace. Et personligt og sårbart projekt, den tidligere politiker deler med danskerne som søndagsgæst hos "Go’ morgen Danmark" på TV 2.

- Da min datter tog sit eget liv, dér stod det mig fuldstændig klart, hvor meningsløst det er at miste et barn, og hvor vigtigt det er som voksen og livserfaren at gøre noget, som hindrer, at unge mennesker kommer helt derud, hvor de føler, der kun er ét valg tilbage, fortæller Poul Nyrup Rasmussen i et ærligt interview med "Go’ morgen Danmark" på TV 2, som du kan se her

Den 79-årige socialdemokrat er stifter og protektor i Foreningen Det Sociale Netværk/Headspace, der blev oprettet i 2009. Foreningen tilbyder gratis og anonym rådgivning til sårbare unge mellem 12 og 25 år i landets 28 afdelinger. Her møder den unge en ligesindet, som i samtalen kan trække på egen erfaring, og hvor nøgleordene er opmærksomhed, tålmodighed og lydhørhed.

Rådgivningen er først og fremmest en håndsrækning til unge sårbare, men bidrager samtidig med nyttig viden til de, der står på sidelinjen som pårørende. Et smerteligt og magtesløst ståsted, Nyrup Rasmussen kender til af bitter erfaring.

Som far til et barn, der kæmpede en uretfærdig kamp mod sit eget sind, kunne Poul Nyrup godt have brugt viden om, hvad det vil sige at være forælder til et ungt menneske med en psykisk sygdom. Viden om og sparring til, hvordan man bedst hjælper, og samtidig sørger for uendelig tålmodighed og kærlighed til den man elsker. Men den hjælp var der ikke, og det blev baggrunden for det initiativ, han sammen med andre ildsjæle fik gjort til virkelighed for år tilbage. 

Du kan se eller gense interviewet på TV 2 PLAY. 

HAR DU DET SVÆRT? 

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.

Ring til Livslinien på 70 201 201.

Livslinien har åbent året rundt fra 11-05.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden