Mette Frederiksen hyldes for samme talent som kronprinsesse Mary

Foto: Peter Grosen og Martin Høien
Statsminister Mette Frederiksen har fået prisen for årets danske tale 2019, og hyldes for samme retoriske talent som kronprinsesse Mary, der modtog samme ærefulde hæder for sin tale til kronprins Frederik ved hans 50-års dag.

Statsminister Mette Frederiksen har ordet i sin magt. Det beviste hun, ifølge Den selvejende institution Danske Taler, da hun holdt sin undskyldningstale for Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn på Marienborg i august.

I bestyrelsen for Den selvejende institution Danske Taler sidder en række prominente danskere med interesse for retorik og sprog. Sidste år kårede de kronprinsesse Marys tale til kronprins Frederik i anledning af hans 50-års fødselsdag med samme hæder.

Mette Frederiksen gav officiel undskyldning

Statsministeren modtager prisen på den årlige taleskriverkonference Logograf, der afholdes af Rhetor – rådgivende retorikere i Vartov i København den 12. november 2019.

- Talen er retorisk interessant på mange niveauer. Især måden hvorpå Mette Frederiksen håndterer både at give en officiel undskyldning på hele Danmarks vegne og samtidig være personligt dybt engageret.

- En officiel undskyldning er jo en talehandling, som kun en statsleder kan udføre, men samtidig kræver den ægte medfølelse, siger Jesper Troels Jensen, der er formand for Danske Taler i en pressemeddelelse.

Mette Frederik blev berørt

Han roser hende for at have valgt den rette ramme for talen.

- Mette Frederiksen valgte at give undskyldningen i statsministerens embedsbolig og ikke fra Folketingets talerstol eller Statsministeriet. Det understregede hendes officielle funktion, men gav også mulighed for at skabe en mere intim og hjemlig stemning, siger Jesper Troels Jensen.

Få BILLED-BLADET hjem til digSe alle vores tilbud her!

Få BILLED-BLADET hjem til dig
Se alle vores tilbud her!

- Hun får en klump i halsen undervejs og bruger pauser, tryk og volumen til at understrege pointer med stor naturlighed. I det hele taget leverer hun talen med stor overbevisning, stort nærvær og stor indlevelse. Jeg vil mene, at det er en af hendes bedste talepræstationer hidtil.

Formanden for Kulturudvalget Bertel Haarder vil fremlægge den fulde begrundelse til prisoverrækkelsen den 12. november 2019.

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden