26. maj. 2019
Af Marianne Singer

HUSKER DU: Så nervøs var Mary før sin kærlige tale til Frederik

Kronprinsesse Mary
Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik ved det store gallataffel på Christiansborg Slot i anledning af kronprins Frederiks 50-års fødselsdag.
Foto: HANNE JUUL/Billed-Bladet
Et halvt år efter at kronprinsesse Mary havde holdt sin fantastiske kærlighedstale ved kronprins Frederiks 50-års fest på Christiansborg Slot, fortalte hun om tiden og følelserne op til den store aften.

Hele Danmark roste og hyldede kronprinsesse Mary for den forrygende og medrivende tale, som hun holdt for kronprins Frederik i forbindelse med hans 50-års gallataffel på Christiansborg Slot den 26. maj 2018.

Et halvt år efter fortalte kronprinsesse Mary for første gang, om de mange forberedelser, der var gået forud for talen i forbindelse med, at hun fik tildelt Danske Talers pris for Årets tale under den årlige taleskriverkonference Logograf i København.

Kronprinsesse Mary gik i panik

− Da jeg blev gjort opmærksom på, at der var en forventning om, at jeg skulle holde en tale til min mand til hans 50-års fødselsdag, var min reaktion delt. På den ene side tænkte jeg: ”Naturligvis.” Og den anden side tænkte: ”Panik,” lød det ærligt fra kronprinsesse Mary i sin takketale.

− Efter min første paniske reaktion fik jeg samling på mig selv. Jeg følte meget stærkt, at jeg havde noget, jeg gerne ville fortælle både min mand, gæsterne og danskerne, lød det endvidere fra kronprinsesse Mary, der også fortalte, at hun begyndte at skrive sine tanker omkring talen ned.

En særlig tale

− Jeg ønskede at tale til min mand, at røre ham. At fortælle ham, hvad han er for mig. Og jeg havde lyst til at invitere alle andre med. At lade dem se det, jeg ser. At tage dem med på den rejse, som har været vores. Det skulle være personligt uden at være for privat. Og det er ikke en nem balancegang på én og samme tid at være åben og ærlig, så det, man siger, er interessant og kan mærkes, og samtidig holde fast i formalia.

- Talen var ikke bare til min mand, den var også til Danmarks kommende konge. Den skulle ikke bare holdes i vores hjem, den skulle holdes i Riddersalen på Christiansborg Slot foran en fuld sal og en nation, der kiggede med, sagde kronprinsesse Mary.

Kronprinsesse Mary brugte lang tid på talen og sparrede undervejs med dem omkring sig.

− Jeg var nødt til at prøve elementer i talen af. Var balancen nu rigtig? Jeg ville gerne kombinere det åbenhjertige med det seriøse og det humoristiske, for det er sådan, vi er som par, forklarede kronprinsesse Mary.

Kronprinsesse Mary øvede sig

− Og så øvede jeg mig mange gange. Jeg vidste, at jeg ville blive virkelig, virkelig nervøs, når turen til at træde op på talerstolen nærmede sig. Og jeg kan afsløre, at det er den eneste gang, at jeg har været nødt at bryde

med etiketten og undskylde mig under middagen for at vaske hænder. Øvelsen betød, at min nervøsitet ikke stod i vejen for det, jeg gerne ville fortælle, og hvordan jeg ville fortælle. Talen var blevet min; ordene, betoningen, rytmen.

Gift med alsidig mand

For kronprinsesse Mary var der en klar mening med fødselsdagstalen, der var den første officielle, hun holdt for sin mand.

− Jeg er gift med en meget alsidig mand og deri lå en væsentlig del af min inspiration. Jeg ønskede at løfte sløret for hans mange facetter, hans mange forklædninger. Det ville have betydet en meget lang tale, så jeg var nødt til at vælge ud. Jeg åbnede talen med netop det dilemma, sagde kronprinsesse Mary.

- ... og så sluttede jeg med ordene fra en smuk sang, som er en, min mand holder meget af. ”Of all the things she said, she said ...” I den tekst var essensen af det, som var allervigtigst for mig at få sagt; at tiden, stedet

og kærligheden er rigtig, sluttede kronprinsesse Mary sin flotte takketale efterfulgt af et bragende bifald.

Læs mere om: