Fredag, 10. februar 2023 — af Catja Klarskov

Poul Nyrup Rasmussen om sin afdøde hustrus livsværk: Jeg kunne mærke, hun var der

Poul Nyrup Rasmussen og Lone Dybkjær.
Poul Nyrup Rasmussen og Lone Dybkjær.
Foto: Hanne Juul
Poul Nyrup Rasmussen kunne mærke sin afdøde hustru Lone Dybkjærs tilstedeværelse, da han for nylig besøgte hendes livsværk i Bangladesh.

Poul Nyrup Rasmussen har atter fået dansk jord under fødderne. Han er nemlig netop hjemvendt fra Bangladesh, hvor han besøgte sin afdøde hustru Lone Dybkjærs livsværk. Rejsen fortæller han om i "Go' morgen Danmark" på TV 2. 

- Jeg føler mig enormt priviligeret, at jeg kan få lov til at arbejde videre med det, der er Lones livsværk. Det var en lykkelig stund, da jeg besøgte universitetet, og jeg kunne mærke, Lone var der, fortæller Poul Nyrup Rasmussen i et interview med "Go’ Morgen Danmark", som du kan se her

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Turen kommer i kølvandet på, at den tidligere statsminister i maj sidste år oprettede en fond i Lone Dybkjærs navn. En fond der skal videreføre hustruens hjertebarn, så kvindelige flygtninge i Bangladesh fortsat har chancen for uddannelse og et bedre liv. 

I 2008 stiftede nu afdøde Lone Dybkjær nemlig det første kvindeuniversitet i Bangladesh. En mærkesag hendes mand gennem 26 år fører videre i hendes ånd.

Selv fik Poul Nyrup først for alvor øjnene op for projektet efter sin hustrus død. Lone Dybkjær sagde nemlig til sin mand: "Pas du dit statsministerjob, så tager jeg mig af resten af verden." Og det gjorde hun. 

Det mærkede Poul Nyrup for alvor, da han på rejsen mødte nogen af de kvinder, universitetet har gjort en forskel for. Projektet er nemlig båret på ryggen af overbevisningen, at det bedste, man kan gøre for udviklingslandes befolkning, er at give kvinderne en videregående uddannelse, så de på sigt er klædt på til at forme og forbedre ligestilligen i deres hjemland. 

I dag pryder et portræt af Lone Dybkjær på Asian University of Women som vidnesbyrd om hendes betydning og eftermæle. Lone tabte kampen til kræften i 2020, hvorefter Poul Nyrup besluttede at føre hustruens livsværk videre. Politiker-parret fik 26 år sammen. 

Du kan se hele interviewet med Poul Nyrup Rasmussen her.

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden