19. nov. 2015
Af af John Lautrup

Ritt Bjerregaard fortæller om sit åbne ægteskab

Ritt Bjerregaard
Ritt Bjerregaard
Foto: Hanne Juul
Ritt Bjerregaard har vakt opsigt med sine erindringer, hvor hun fortæller om sit åbne ægteskab. Et arrangement, der blev lettere af, at hun og manden ikke havde børn

Ritt Bjerregaard, 74 år, kan næste år fejre guldbryllup med sin mand, historikeren Søren Mørch, 82 år. At der har været andre mænd end Søren i deres 50 år lange samliv er ikke længere nogen hemmelighed, efter at hun åbenhjertigt har fortalt om deres åbne ægteskab i sin selvbiografi "Ritt - erindringer", der udkom fornylig.

Afsløringerne af de mange elskere og to langvarige forhold har trukket overskrifter i aviserne, men Ritt Bjerregaard har haft lyst til at fortælle om andre måder at være sammen på i en tid, som hun synes er frygtelig nypuritansk. Men i et stort interview med BILLED BLADET medgiver hun, at hendes og Sørens kærlighedsliv havde været vanskeligere at udleve, hvis de havde haft børn.

– Vi tror jo, det ville have været sværere. I hvert fald så længe børnene havde været små. Det ville have været svært at forklare, hvorfor far og mor ikke var sammen hele tiden. Det kunne også have givet nogle større belastninger i forhold til, at så havde der kun været den ene tilbage til at passe børnene. Vi har kunnet indrette vores liv friere uden børn, fortæller hun.

Ritt Bjerregaard var aldrig i tvivl

Ville I have lavet et lignende arrangement alligevel?

– Det kan man ikke vide.

Men du ville ikke have haft det, nogle vil kalde moralske skrupler ved det?

– Nej, det ville jeg ikke have haft.

Ritt Bjerregaard og Søren Mørch havde den regel, at de omgående skulle fortælle det til den anden, hvis én af dem blev forelskede og indledte et forhold. Den aftale har de holdt gennem alle 50 år, siger Ritt Bjerregaard. 50 år, hvor hun aldrig holdt op med at holde af sin ægtemand og aldrig var i tvivl om, at de skulle blive sammen.

Læs interviewet i det kommende nummer af BILLED BLADET og se en masse billeder fra hendes barndom og ungdom.

Læs mere: Ritt Bjerregaard: Kræften er væk

Læs mere om: