28. maj. 2021
Af Laura Dalgård Hansen

Søren Pape Poulsen om Poul Schlüter: Han var noget helt unikt

Søren Pape Poulsen
Søren Pape Poulsen
Foto: Jesper Sunesen
De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, reagerer på Poul Schlüters død.

Torsdag morgen gik Poul Schlüter bort omgivet af sin nærmeste familie. Han blev 92 år gammel.

Det var formand for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, som fredag formiddag meddelte den triste nyhed.

Søren Pape Poulsen: En mand med stor betydning

Poul Schlüter er den længst siddende statsminister siden anden verdenskrig. Han var statsminister fra 1982-1993, og det er en mand med stor betydning for Danmark, der nu er gået bort.

- Med Poul Schlüter døde ikke blot en stor skikkelse i Det Konservative Folkeparti og dansk politik, men et af de mennesker i sin generation, der satte det største præg på Danmark, siger partiformand Søren Pape Poulsen.

Han har været leder for de konservative siden 2014 og har flere gange haft fornøjelsen af at møde nu afdøde Poul Schlüter, som har haft så stor betydning for partiet.

- Det har været mit held at have lejlighed til at tale med Poul Schlüter de seneste år. Han var ualmindeligt godt orienteret, hver gang man mødte ham. Han lyttede, havde sine holdninger og ikke mindst værdighed. Det skyldes næppe kun, at jeg var 10 år, da han blev statsminister, men fornemmelsen af at tale med en statsminister var tydelig til det sidste. Man var i selskab med et menneske af format, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Poul Schlüter blev partiformand i 1974 efter en svær tid med magtkamp og splittelse i partiet.

- Poul Schlüter genrejste Det Konservative Folkeparti fra et splittet, vingeskudt parti til landets største borgerlige parti. Den præstation, og måden den blev opnået på, aftvang respekt og taknemmelighed.

- Han vil blive ved med at være et forbillede for mange. Jeg er en af dem, der blev inspireret og – om man vil – smittet med den schlüterske politiske bacille. Med sine næsten 20 år i spidsen for Det Konservative Folkeparti og mere end 10 år som statsminister vil manden med det skæve smil, de rammende bemærkninger og de store politiske resultater altid stå som noget helt unikt. Han var i samklang med danskerne. Han var den bedste. Æret være Poul Schlüters minde, udtaler Søren Pape Poulsen.

Se flere billeder fra Poul Schlüters lange liv i galleriet herunder.

GALLERI: Poul Schlüter (Foto: Aller Medier)

Læs mere om: