19. maj. 2016
Af John Lautrup

TILLYKKE: Ritt Bjerregaard fylder 75 år

TILLYKKE: Ritt Bjerregaard
Ritt Bjerregaard
Foto: Hanne Juul
Ritt Bjerregaard har halvrund fødselsdag i skyggen af alvorlig sygdom

Ritt Bjerregaard har som få andre danske politikere modtaget slag og knubs.

Og hver gang har hun rejst sig som en utrættelig Duracell-kanin og viftet al modstand væk. Men torsdagens 75 års fødselar kommer ikke til at rejse sig fra sin seneste modgang. Hun er ramt af uhelbredelig kræft og har selv fortalt, at hun før eller siden dør af sygdommen.

Men Ritt ville ikke være Ritt, hvis hun ikke stirrede sin skæbne i øjnene med rank uforfærdethed.

Kemoen kan trække det uafvendelige ud, og i mellemtiden har hun tænkt sig at leve livet sammen med vennerne og sin mand, Søren Mørch.

LÆS MERE: Ritt Bjerregaard har sagt nej til kemobehandling

Utrættelige Ritt Bjerregaard

De to kan til sommer fejre guldbryllup, og de har planlagt stor fest med venner og familie. Undervejs i deres 50 år lange ægteskab har de kysset på andre end hinanden, hvilket Ritt Bjerregaard åbent har fortalt om i sine stærkt roste erindringer "Ritt". Parret var enige om det åbne ægteskab, men de var også hele tiden enige om, at de ville blive sammen som de uadskillige soulmates, de altid har følt, at de er.

Ritt Bjerregaard har prøvet at være både minister, EU-kommissær og overborgmester i København. Hun prøvede også at blive fyret af Anker Jørgensen, fordi hun som ung undervisningsminister tillod sig at overnatte på Hotel Ritz i Paris.

Som det skulle vise sig mange gange senere, evnede hun at kravle op fra noget, der lignede en politisk undergang. Hun kom tilbage og udgjorde i en årrække Socialdemokratiets ledelse - den såkaldte firebande - sammen med Svend Auken, Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen.

Undervejs blev hun også fyret som gruppeformand af partiformand Svend Auken, fordi hun ikke ville opgive sin folkeregisteradresse på Fyn, der gav hende et skattetillæg, selv om hun var flyttet til en stor lejlighed i København.

Hun holdt på sin ret, og igen kom hun tilbage.

Og det er historien om Ritt Bjerregaard. En politisk provokatør og overlever af Guds nåde. En Gud, hun i øvrigt ikke tror på. Ved en anden lejlighed fik hun hele det kirkelige Danmark på nakken, da hun i en kronik sammenlignede Jesus med en hønisse.

Men alle kampene er slut. Ritt BJerregaard nyder sit otium og er glad for sit begivenhedsrige liv. Hun smiler trods sygdommen. Stolt af alt det opnåede.

Stort tillykke til Ritt Bjerregaard.

Får du BILLED-BLADETs nye nyhedsbrev? Klik her og meld dig til!

Læs mere om: