Tirsdag, 1. november 2016 — af John Lautrup

TILLYKKE: Uffe Ellemann-Jensen fylder 75 år

Uffe Ellemann-Jensen
Foto: AOP
Uffe Ellemann-Jensen er også en aktiv herre, der trods sin alder stadig kan overraske. Snart debuterer han som tegnefilm-skuespiller.

Uffe Ellemann-Jensen har bevaret den rappe replik og glimtet i øjet, selv om han i dag runder de 75 år. Til gengæld er det som om, han har firet lidt på det koleriske i sit temperament i forhold til dengang, han var Venstres partiformand og landets udenrigsminister gennem 11 år.

Få BILLED-BLADET hjem til dig
Se alle vores tilbud her!
Få BILLED-BLADET hjem til dig Se alle vores tilbud her!

Dengang øjnene og stemmebåndene gnistrede, når en TV-fotograf fotograferede ham i en vinkel, han ikke brød sig om, eller en Poul Nyrup Rasmussen formastede sig til at håne hans EU-sokker under en TV-debat.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Han er blevet mildere med årene, og dét i en grad så den gode stemning emmer fra skærmen, når han en gang om ugen mødes med en anden tidligere koleriker, Mogens Lykketoft, i TV2 News' udenrigsmagasin "Ellemann/Lykketoft".

Uffe Ellemann-Jensen har haft flot karriere

Uffe Ellemann-Jensen har haft en farverig og særdeles succesfuld karriere i dansk politik og tidligere medierne. Han var økonomisk medarbejder på TV-Avisen og kortvarigt chefredaktør på Børsen, inden han kastede sig over Venstre-politik - ligesom sin mindst ligeså farverige far, MF'eren Jens Peter Jensen, også kaldet Jens Peter Døgnbrænder, på grund af sin hang til festlige nattesæder.

LÆS OGSÅ: Uffe Ellemann-Jensen: Lægerne holder mig i live

Som udenrigsminister fra 1982 til 1993 gjorde Uffe Ellemann-Jensen en stor indsats for at lempe de baltiske lande ind i EU og NATO efter murens fald. Men i årene inden led han også under den fodnote-politik, som et sikkerhedspolitisk flertal bestående af S, R, SF og VS tvang ham til at fremlægge i NATO.

"If you can't join them, beat them"

Uforglemmelig er hans udtalelse fra juni 1992 på et EU-topmøde umiddelbart efter, at Danmark både havde vundet EM i fodbold med en 2-0 sejr over Tyskland og kort forinden stemt nej til EUs Maastricht-aftale.

- "If you can't join them, beat them!" (Hvis du ikke kan tilslutte dig de andre, så vind over dem), gnæggede han smilende med et rød-hvidt halstørklæde om halsen og med en elegant omskrivning af den rigtige oneliner: "If you can't beat them, join them".

Lægger stemme til tegneseriefigur

Ved valget i 1998 var Uffe Ellemann-Jensen ganske få færøske stemmer fra at blive statsminister. Da det glippede, overlod han tøjlerne i Venstre til Anders Fogh Rasmussen, og i 2001 forlod han politik. Men han er stadig en aktiv samfundsdebattør og i det hele taget aktiv på alle mulige måder.

Den 10. november debuterer han som tegnefilm-skuespiller, når han lægger stemme til den arrige Poul-stråbuk i en ny dansk julefilm, Den Magiske Juleæske.

Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig?
Klik her og læs hvordan
Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig? Klik her og læs hvordan

Uffe Ellemann-Jensen har tre børn med sin første kone, Hanne Jonsen, blandt andre social- og indenrigsminister, Karen Ellemann-Jensen. Parret blev skilt i 1971, og samme år giftede han sig med sin kollega på TV-Avisen, Alice Vestergaard. De fik sammen sønnen, Jakob Ellemann-Jensen, der også er gået i sin fars politiske fodspor. Han er i dag politisk ordfører for Venstre i Folketinget.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden