24. nov. 2022
Af Sofie Nymand

Skjulte lydoptagelser og hemmelige handler: Ny dokumentar sætter spot på Jesper Bruun Rasmussen

Jesper Bruun Rasmussen
Jesper Bruun Rasmussen
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ny dokumentar har premiere torsdag aften.

Jesper Bruun Rasmussen og auktionshuset er omdrejningspunktet i TV 2s nye dokumentar “Auktionshusets hemmelige handel”, der får premiere torsdag aften.

Dokumentaren tager udgangspunkt i 2013, hvor auktionshuset stod for at sælge et portræt af den afdøde danske rigmand Hans Smith, som er malet af den verdensberømte Andy Warhol.

Det var Hans Smiths arvinger, hans tre børn, der havde valgt at sætte det til salg, men det gik ikke som forventet.

Portrættet blev ikke solgt på auktionen.

Siden dukkede der en privat, dansk samler op, og maleriet blev solgt til 550.000 kr.

Arvingerne fik ikke oplyst navnet på den private køber, men det viste sig siden at være Jesper Bruun Rasmussen selv.

Siden har familien følt sig snydt over, at de ikke blev orienteret om, at det var manden bag auktionshuset selv, der havde købt maleriet – desuden havde Jesper Bruun Rasmussen forsøgt at sælge det igen.

– De her oplysninger kan være en kæmpe bombe under Bruun Rasmussen og bør undersøges til bunds. Tilliden til auktionshuset kan jo være i frit fald, hvis det er rigtigt det her, siger kurator og kunsthistoriker Michael Bank Christoffersen til TV 2.

I en lydoptagelse fra sidste år kan man høre en samtale mellem to mænd og den tidligere administrerende direktør i Bruun Rasmussen, Claus Poulsen. Her fortæller sidstnævnte, at Jesper Bruun Rasmussen ofte købte og solgte dyre malerier på Bruun Rasmussens egne auktioner.

Hverken Claus Poulsen eller de to andre mænd har ikke ønsket at kommentere eller uddybe samtalens indhold.

Auktionshuset udtaler, at man som ansat, ejer og direktør af auktionshuset må sælge og købe Bruun Rasmussens egne auktioner. Fortsat forklarer de, at handlerne foregår anonymt for at beskytte kunden.

Til det pågældende køb af Warhol-portrættet har de tidligere udtalt, at alle interne regler blev overholdt.

Også politiet gik ind i sagen, hvilket førte til, at Jesper Bruun Rasmussen i 2018 blev anholdt og sigtet for forsøg på bedrageri. På grund af manglende beviser frafaldt sigtelsen to år senere.

Efter familien blev bekendt med, at det var Jesper Bruun Rasmussen, der havde købt maleriet tog de kontakt til en advokat. Siden købte familien maleriet tilbage og solgte det på en auktion i New York. Her fik de 1,1 millioner kroner for det.

Dokumentaren “Auktionshusets hemmelige handel” sendes på TV 2 kl. 20.35.

Læs mere om: