Lørdag, 21. januar 2017 - af Majken Munk

HÅNDBOLD: 50 år siden, Danmark vandt sin første VM-medalje

Bent Jacobsen, Gunnar Juergens , Carsten Lund, Klaus Kaae, Bent Jørgensen, Jørgen Vodsgaard, Per Theilmann, Max Nielsen, Erik Holst, Iwan Christiansen, Verner Gård, Per Svendsen og Morten Pedersen
 Bagest f.v. ses udskiftningsleder Bent Jacobsen, Gunnar Juergens , Carsten Lund, Klaus Kaae, Bent Jørgensen, Jørgen Vodsgaard og holdleder Per Theilmann. Forrest f.v. ses Max Nielsen, Erik Holst, Iwan Christiansen, Verner Gård, Per Svendsen og i hvidt 2. målmand Morten Pedersen. 
Foto: Scanpix
Det var en stor sejr, da det danske herrelandshold vandt sølvmedaljer ved VM i 1967. Det skete den 21. januar.

Dengang var der ikke spillere i Mikkel Hansens verdensklasse, men det danske landshold fra 1967 imponerede alle, da de løb med sølvmedaljerne ved VM i 1967. Indtil 2011 var sølvmedaljerne i 1967 det bedste resultat, dansk herrehåndbold nogen sinde havde præsteret ved et VM. 

Få BILLED-BLADET hjem til dig Se alle vores tilbud her!

Det danske landshold bestod dengang af amatører, som alle havde et arbejde ved siden af håndboldtræningen. Desuden var landsholdsturene ofte fridage fra arbejdet og gerne også noget, spillerne selv betalte for. Altså meget langt fra, hvad det er i dag.

Ramt af karantæner

Det danske herrelandshold kvalificerede sig til VM ved at besejre Polen og Island, og det blev belønnet med en tur til Georgien. Her blev det fejret med en masse god vin, og da Dansk Håndboldforbund fandt ud af det, resulterede det i karantæner til stort set hele holdet, der nu ikke kunne få lov til at spille ved VM. 

Vil du læse det allerførste nummer af BILLED-BLADET fra 1938? Se her hvordan!

Den 22-årige Hans Jensen debuterede som landstræner med et spritnyt hold i 1966 med nærmest ukendte spillere, dog var Max Nielsen med som den helt store profil.

Da holdet spillede testkamp mod Sovjet inden VM, var det tydeligt, at holdet var utrænet, og Danmark tabte med seks mål.

Smalfilm af modstanderne

I den indledende pulje ved VM var Hans Jensen og hans kolleger enige om, at kampen mod Frankrig blev en nøglekamp, derfor tog landstræneren turen til Frankrig for at se Polen og Frankrig spille. Her tog han en betydningsfuld beslutning om at filme kampen på smalfilm, så han kunne vise sine spillere, hvordan Frankrig spillede. 

Smalfilmen blev et hit, og Danmark besejrede Frankrig med ét mål, scoret på straffe af Max Nielsen. Resten af vejen mod semifinalen bød både på et nederlag til Tjekkoslovakiet og en kneben sejr mod Jugoslavien. 

En VM-overraskelse

I semifinalen skulle danskerne møde Sovjet, der bestod af professionelle håndboldspillere, og som de jo havde tabt til inden VM. Men Danmark havde siden da trænet fløjskud, så målmand Erik Holst var blevet bedre til at redde bolde sendt fra den position, da mange af Sovjets skud kom fra fløjene. Erik Holst blev da også dagens mand i skysovs og førte Danmark til slutresultatet 17-12 - en sejr på hele fem mål. 

Bent Jacobsen, Gunnar Juergens , Carsten Lund, Klaus Kaae, Bent Jørgensen, Jørgen Vodsgaard, Per Theilmann, Max Nielsen, Erik Holst, Iwan Christiansen, Verner Gård, Per Svendsen og Morten Pedersen.
Bagest f.v. ses udskiftningsleder Bent Jacobsen, Gunnar Juergens , Carsten Lund, Klaus Kaae, Bent Jørgensen, Jørgen Vodsgaar og holdleder Per Theilmann. Forrest f.v. ses Max Nielsen, Erik Holst, Iwan Christiansen, Verner Gård, Per Svendsen og i hvidt 2. målmand Morten Pedersen. 
Foto: Scanpix

Det blev dog ikke til guldmedaljer, da Tjekkoslovakiet i finalen slog det danske hold for anden gang i turneringen, men sølvmedaljen var en stor sejr for herrelandsholdet, der ikke før havde vundet medaljer ved en VM-turnering. Sjovt nok blev VM også i 1967 afviklet i Sverige. 

LÆS MERE: Vidste du det om håndboldheltene?

 

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden