12. jan. 2021
Af Helle Skram de Fries

Folkekær skuespiller må vente med hyldest

Kirsten Olesen.
Kirsten Olesen.
Foto: Martin Høien
Tirsdag 12. januar 2021 er det 40 år siden, Kirsten Olesen blev fastansat på Det Kongelige Teater.
I en pressemeddelelse oplyser Det Kongelige Teater, at skuespiller Kirsten Olesen 12. januar 2021 har været fastansat på teatret i 40 år.
På grund af restriktionerne må fejringen vente, men Det Kongelige Teater håber at kunne fejre det flotte jubilæum til foråret.

Mange hovedroller

71-årige Kirsten Olesen har haft en lang række hovedroller på Det Kongelige Teater. Blandt andre rollen som Viola i ”Helligtrekongersaften”, Christine i ”Sorg klæder Elektra", Nina Leeds i ”Sælsomst Mellemspil” og fru Alving i ”Gengangerne”. Senest har Kirsten Olesen været alene på scenen som Goebbels sekretær, Brunhilde Pomsel, i Christopher Hamptons monolog ”Et Tysk Liv”, som efter planen skal på Danmarksturné til foråret.

Mange anmelderroser

Anmelderroser har Kirsten Olesen fået mange af i løbet af årene. Hendes talent er uomtvisteligt og spænder samtidig vidt. Udover de store roller på teaterscenerne har hun i den grad også begejstret både på filmlærredet og på tv-skærmene.

Rørende film

På filmlærredet har man så sent som i september 2020 kunne opleve Kirsten Olesen i rollen som Marie i den sjove og rørende film ”Madklubben”.
https://imgix.billedbladet.dk/_mho6343_1.jpg
Foto: Martin Høien
Her tager tre barndomsveninder, spillet af Kirsten Olesen, Kirsten Lehfeldt og Stina Ekblad, på kokkekursus i Italien. Her får de både rørt rundt gryderne og i deres eget liv.

Rollen som Agnes

Mest kendt på tv er Kirsten Olesen for rollen som den bramfri og driftige stuepige Agnes i tv-serien ”Matador”. Den blev første gang sendt 11. november 1978, men genudsendes stadig til stor glæde for både gamle og nye seere.
Kirsten Olesen. 
Kirsten Olesen.
Foto: Rolf Konow
Kvalitet går aldrig af mode. Det gør Kirsten Olesen – af samme årsag - heller ikke.

Ros fra skuespilchefen

Skuespilchef på Det Kongelige Teater, Morten Kirkskov, har følgende ord om Kirsten Olesen:
https://imgix.billedbladet.dk/20190425_mho8817_1.jpg
Foto: Martin Høien
"Kirsten har i sine 40 år på Det Kongelige Teater været indbegrebet af – ja, Det Kongelige Teater – med alle de store kvaliteter, vi som teater skal indeholde: Kæmpestort talent, vid, slid, skønhed, engagement, åbenhed, sødme, vrede – ja, ild. Hun brænder. For teatret, for historierne, for instruktørerne, for de roller, hun spiller, for de mennesker, hun portrætterer så nuanceret og voldsomt solidarisk.

Tragedie og komik

På teatret bliver Kirsten måske især forbundet med tragedien – fordi hun har adgang til denne store sceniske smertekilde. Men hun går lige så langt ud ad de komiske, de lette, de groteske og endda de musikalske tangenter. Det gør hende til den helt enestående store skuespillerinde, Kirsten vitterligt er. Tak for alt hvad du har givet af dig selv til Det Kongelige Teater, kære Kirsten. Det er enormt!"

Om Kirsten Olesen

Født 1949 Uddannet fra Skuespillerskolen ved Odense Teater 1971. Kirsten Olesen fik sit folkelige gennembrud i tv-serien Matador (1978) Ansat på Det Kongelige Teater siden 1979, fastansat i 1981

Flotte priser

Kirsten Olesen har modtaget flere flotte priser.

Blandt andre en Reumert for bedste kvindelige hovedrolle i 2012, som fru Alving i "Gengangerne" på Det Kongelige Teater.

Her var kronprins Frederik og kronprinsesse Mary var til stede ved uddelingen i Operaen.

https://imgix.billedbladet.dk/bb-936448_1.jpg
Foto: Birger Storm
null

Læs mere om: