13. dec. 2017
Af John Lautrup

Jens Jørn Spottag fejrer sin 60 års-fødselsdag på scenen

Jens Jørn Spottag
Tammi Øst og Jens Jørn Spottag
Foto: All Over
Jens Jørn Spottag får en travl fødselsdag uden megen festivitas.

Jens Jørn Spottag får en travl og ikke særlig festlig fødselsdag, når han i dag runder 60 år. Hele dagen går med møder på Det Kongelige Teater, og i aften skal han på arbejde. Som Jeronimus i Det Kongelige Teaters opsætning af Holberg-komedien "Maskerade".

- Der bliver ikke noget stort kalas for mig i dag. Og der er heller ikke planlagt noget. Jeg synes, det er lige tidligt nok at begynde at fejre alle de runde og halvrunde fødselsdage, jeg forhåbentlig får lov til at opleve de næste mange år. Jeg er mere til stille og ro, siger Jens Jørn Spottag.

Jens Jørn Spottag fik folkeligt gennembrud

Han fik sit folkelige gennembrud i rollen som det, han selv har kaldt "ham den sure gær-ekvilibrist" i TV-serien "Bryggeren" fra 1996. Serien var ikke nogen succes, men som Carlsberg-grundlæggeren, J.C. Jacobsen, gjorde Jens Jørn Spottag indtryk.

Og det er han blevet ved med siden. Han har været på rollelisten i et utal af film og TV-serier, ofte som den hverdagsplagede mand med en stille, maskulin tyngde i sit væsen. Hvad enten det nu var som håndboldtræner i "Arvingerne" eller modstandsmand i "Hvidsten Gruppen".

Det stod ikke skrevet nogen steder, at bagersønnen fra Odder skulle blive skuespiller. Men et Brecht-stykke på TV vækkede noget i drengen, der ellers mest var til fodbold og håndbold. Efter fire år som regissør på Aarhus Teater blev han optaget i første forsøg på elevskolen ved Odense Teater.

Fast på Det Kongelige Teater

Og siden er det gået slag i slag med store opgaver på film, TV og teatret, hvor han i et par år har været en del af det faste ensemle på Det Kongelige Teater.

Nu er han så 60 år, og det har han det helt fint med.

- Jeg gør mig ingen særlige tanker i den anledning. Det forekommer mig, at det går rimeligt fornuftigt med mig og min krop, smiler han.

Jens Jørn Spottag er gift med kollegaen, Tammi Øst. Tidligere har han været gift med en anden skuespillerkollega, Dea Fog, med hvem han har døtrene, Laura og Ena, hvor sidstnævnte er gået i forældrenes scenespor.

Læs mere om: