11. apr. 2014
Af Malan Joensen

Stort tillykke til Joen Bille

Bente Scavenius og Joen Bille.
Bente Scavenius og Joen Bille.
Foto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
Et medlem af dronning Margrethes faste nytårsfest-ensemble fylder rundt i dag.

Skuespiller og instruktør Joen Bille bliver i dag 70 år, og skal således have fat i en lagkage af en vis størrelse, hvis der skal være plads til alle lysene.

Han blev uddannet fra Statens Teaterskole og Privatteatrenes elevskole i 1969 og var fra 1973-1981 fast tilknyttet Det Kongelige Teater. Efterfølgende har Joen Bille arbejdet som freelancer og var afdelingsleder på Statens Teaterskoles instruktørlinje fra 1985-1993 og senere leder af skolens skuespillerlinje.

Joen Bille har også været tilknyttet Grønnegårdsteatret som instruktør og skuespiller, hvor han især i 2000 havde stor succes i rollen som Gustav III i ”Den store rolle” af Sven Delblanc. Hans karriere spænder også over TV og film, og han har blandt andet medvirket i folkekomedien ”Pigen og drømmeslottet” fra 1974 og spillet hovedrollen i ”Kassen stemmer” fra 1976.

Fejrer nytår med regentparret

Op til årtusindskiftet har Joen Bille også ofte været at se på TV3 i TV-serien ”Hvide Løgne”, der blev sendt fra 1998-2000.

Som oldebarn af den norske dramatiker Henrik Ibsen ligger dramatikken og skuespillet til familien, og Joen Billes datter Beate Bille ernærer sig således også som skuespiller.

Læsere af BILLED-BLADET vil også vide, at Joen Bille og hustruen Bente Scavenius er en del af den gruppe venner, der gennem en årrække har fejret nytår med dronning Margrethe og prins Henrik.

Festen har altid et tema, og ved den seneste nytårsaften, der blev holdt hos direktør Nils Foss nord for København, var det ”Ved stranden”.

I øvrigt er Joen Bille snart aktuel med familiekrøniken ”Villa Ibsen – min mormors hus”.

Læs mere om: