10. aug. 2016
Af John Lautrup

TILLYKKE: Malene Schwartz fylder 80 år

Malene Schwartz
Malene Schwartz
Foto: Krestine Havemann
Malene Schwartz har valgt at fejre sin runde fødselsdag i stilhed. Hun synes, at hun har fået hyldest nok.

Malene Schwartz blev i december storhyldet på scenen i Folketeatret, da hun havde 60-års skuespillerjubilæum i stykket "Skærmydsler". Det blev og bliver den sidste offentlige fejring af en af de største nulevende skikkelser i dansk teater og TV.

- Jeg orker ikke mere festivitas i min høje alder. Jeg er absolut incognito dér, hvor jeg er nu, siger onsdagens 80 års fødselar til BILLED BLADET.

Meld dig til BILLED-BLADETs nyhedsbrev og opdag en verden af fordele! Klik her!

Malene Schwartz fik gennembrud i Matador

Hendes runde dag bliver altså ikke markeret for andre end de nærmeste. Der er ellers nok at fejre for en skuespiller, der har haft en af de smukkeste karrierer på scenen og tilmed også har markeret sig stærkt som teaterdirektør.

Men det er især rollen som Maude i TV-serien "Matador", der sikrer hende en plads i evigheden. Hun lagde krop og sjæl til bankdirektør Varnæs' skrøbelige og nervøst anlagte hustru, der hvert andet øjeblik gik op for at lægge sig, når verdens tummel blev for meget for hende.

LÆS OGSÅ: Matadorstjerner tilbage i Varnæs' stue

Men i løbet af serien trådte Maude i karakter på en måde, der gør hende til en af de mest mindeværdige figurer i den legendariske og mange gange genudsendte TV-serie.

Malene Schwartz hyldet af dronningen og prinsen

Det siger noget om Malene Schwartz' betydning, at dronning Margrethe og prins Henrik var tilstede den aften i Folketeatret, hvor hun bevæget takkede for hyldesten ved at citere H. C. Andersen og sammenligne sit liv med et eventyr.

- Jeg har haft et rigt liv. Bægeret er fyldt godt op, og jeg kunne ikke have gjort tingene så meget anderledes. Det har været et udmærket liv. Og nu vil jeg bare gerne leve godt, indtil jeg dør. Det vil være en stor lykke, sagde hun for et par år siden til BILLED-BLADET.

Eventyret fortsætter, og Malene Schwartz er stadig i fuld gang med at leve lykkeligt til sine dages ende. Om sine 80 år siger hun lakonisk:

- Jeg har bare levet i mange år. Og jeg er rigtig glad for at have fået lov til at leve så længe. Sådan er det.

Nyd galleriet med alle billederne af Malene Schwartz herunder.

GALLERI: Malene Schwartz (Foto: ALLER MEDIA)

Læs mere om: