Dansk Grand Prix-prinsesse opgav karrieren for sin søn

Birthe Wilke blev lykønsket af Preben Uglebjerg efter sejren i 1959.

Birthe Wilke blev lykønsket af Preben Uglebjerg efter sejren i 1959.

Foto: Niels S. Andersen og Ritzau Scanpix
Da DR havde afholdt Melodi Grand Prix tre gange, havde Birthe Wilke vundet de to.

I marts rundede Birthe Wilke 85 år. Hun har for længst trukket sig tilbage fra rampelyset - men for mange lever hendes sange i bedste velgående. Da DR afholdt det allerførste "Melodiens grand prix", som programmet hed dengang, den 17. februar 1957 kl. 20.20, vandt Birthe Wilke og Gustav Winckler med den udødelige grandprix-sang "Skibet skal sejle i nat". Det var til at forudsige, at det netop var hende og Gustav, som skulle vinde - de to sang nemlig alle sangene i konkurrencen. Sejren betød, at duoen gik videre til den internationale finale i Frankfurt. Efter sangen kyssede de to, i hvad der senere er blevet beskrevet som "32 lange og saftige sekunder". Kameramanden, der skulle afbryde kysset, blev opslugt af de to sangere og glemte simpelthen at række en hånd i vejret for at signalere, at de måtte stoppe. Selv om skandalen lurede, endte Birthe Wilke og Gustav Winckler på en flot tredjeplads.

 

Passede sin søn

Allerede i 1959 vandt Birthe Wilke igen det danske grand prix med sangen "Uh, jeg ville ønske jeg var dig" - som gav hende en femteplads ved den internationale finale.

Men i midten af 1960'erne trak den succesrige Wilke sig tilbage, da hendes søn blev født med misdannede arme. Det skyldtes det omdiskuterede stof thalidomid, der var i nogle piller, som Wilke havde taget mod flyskræk. Hun trak sig derfor fra sangverdenen for at passe sin søn. Birthe Wilke arbejdede senere som stenograf i Handelsbanken og som læge- og advokatsekretær.

Spar 281 kr. på 13. nr. af BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

 

Oppe i alderen har hun været en anerkendt foredragsholder, hvor hun har fortalt om sit liv og virke. Hun har de seneste mange år boet i Sønderjylland.

 

 

 

 

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden