29. nov. 2022
Af Josephine Sjelhøj

DR har ingen planer om at redigere i Matador trods censur-debat: Det ville ikke være rigtigt

Malene Schwartz som Maude Varnæs i "Matador"
Malene Schwartz som Maude Varnæs i "Matador"
Foto: DR
Tv-kanalen ønsker ikke at redigere i den populære serie.

Aflysningen af ”Alletiders Julemand” har fået flere til at sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt der er andre folkekære serier og film, som fremover droppes på tv eller vil opleve censurering.

Blandt DR’s populære tv-serier er det særligt ”Matador”, der indgår i debatten. Kanalen oplyser, at man godt kan se nærmere på, om seriens værdier stemmer overens med dem, vi har i 2022.

Alligevel ønsker DR ikke at redigere i indholdet på nuværende tidspunkt.

Det skriver Ekstra Bladet.

- DR behandler hvert program og hver eventuel situation enkeltvis. Hvad angår 'Matador', så er det fiktion – primært målrettet voksne og familier, der har forudsætningerne for at vurdere scenen i den rette ramme. Serien er et tidsbillede, der er med til at bevare vores kulturarv og jeg synes ikke, det vil være rigtigt at redigere i et værk, som netop har til opgave at skildre forskellige perioder af Danmarks historie – på godt og på ondt, fortæller DR’s direktør for Strategi og Kommunikation, Lasse Bastkjær, til Ekstra Bladet.

Indeholder forældet skildring af mennesker og kulturer

Debatten om censurering kommer i kølvandet på TV 2s beslutning om at droppe årets genudsendelse af den elskede Pyrus-julekalender ”Alletiders Julemand” til fordel for ”Alletiders Eventyr”, som foregår i samme univers.

Årsagen bag aflysningen af den originale sendeplan, er indhold i julekalenderen, som kan virke stødende grundet en forældet skildring af mennesker og kulturer, der blandt andet indeholder brugen af blackface.

Det fortalte TV 2 i sidste uge.

- ”Alletiders Julemand” har vi netop genset med et fornyet blik. I vores gennemsyn mener vi, at ”Alletiders Julemand” indeholder elementer, som har en forældet skildring af både mennesker og kulturer, og som kan misforstås for især børn, som ikke kan sætte fortællingen ind i en historisk kontekst, forklarede TV 2s konstitueret fiktionschef Mette Nelund til Juleweb.

Læs mere om: