24. mar. 2018
Af af Casper Nielsen og Niels Burgos

Fru Violet og oberst Hackel: Matadors store ufortalte kærlighedshistorie

Lis Løwert, Bjørn Watt-Boolsen
Lis Løwert, Bjørn Watt-Boolsen
Foto: All Over
I TV-serien havde de ingen scener sammen - men privat nåede Lis Løwert og Bjørn Watt-Boolsen at være gift i 56 år.
En af "Matador"s store og ægte kærlighedhistorier er slet ikke med i serien. Nemlig den mellem danselærerinden fru Violet og den bryske oberst Hackel. De to roller blev spillet af hhv. Lis Løwert og Bjørn Watt-Boolsen, der nåede at være gift i hele 56 år, På Det Kongelige Teaters Elevskole i årene 1942-1944 mødte Lis Løwert skuespilleren Bjørn Watt-Boolsen – og han skulle vise sig at blive Lis Løwerts livs kærlighed. Fra de to blev gift i Frederiksberg Kirke den 20. juli 1947, og til Bjørn Watt-Boelsen døde af en blodprop i julen 1998, var de sammen i tykt og tyndt. Også professionelt. Da Bjørn Watt-Boolsen blev chef for Folketeatret i 1959, hjalp Lis Løwert sin mand med det administrative arbejde.

Lis Løwert blev folkeeje

Man kan fremhæve Løwert for mange operetter, lystspil, vaudeviller og komedier, blandt andet i samspil med sin storesøster, teaterchefen Karen Marie Løwert på Det Ny Scala i musicalen ”Gigi”. Men det var først, da hendes mands ungdomsven Erik Balling gav hende to store TV-roller i 1970’erne, at hele landet vendte sig om efter hende på gaden. Lis Løwert blev folkeeje som fru dyrehandler Clausen i "Huset på Christianshavn" - og selvfølgelig som fru Violet i "Matador". Sjovt nok havde fru Violet og Oberst Hackel ingen scener sammen. – Men så havde Bjørn og jeg da noget forskelligt at fortælle hinanden, når vi kom hjem fra optagelserne, sagde Løwert til BILLED-BLADET i et af de sidste interviews, hun gav.

En lille morgendram i studiet

– Vi plejede at starte med at få ”en lille én til systemet” – så tidligt på dagen og på tom mave! Jeg blev så lattermild, at tårerne trillede, men heldigvis kunne vi tage scenen om, hvis noget kiksede, fortalte hun om optagelserne. Sit lyse sind bevarede hun, selv om det naturligvis var en stor sorg, da Bjørn Watt Booelsen – efter 56 års ægteskab og en sidste kraftpræstation som den skurkagtige Hallandsen i ”Olsen Bandens sidste stik” – døde af en blodprop den 28. december 1998, 75 år gammel. – Jeg må være født med et lyst sind. Og det nytter jo ikke noget at gå og hænge med hovedet – det bliver folk hurtigt trætte af at se på, sagde Lis Løwert om sorgen i BILLED-BLADET. Torsdag den 26. november 2009 – 11 dage før hun ville være fyldt 90 år – drog Lis Løwert selv sit sidste suk. Men som ”Matador”s fru Violet er hun danset ind i udødeligheden.

Læs mere om: