2. apr. 2020
Af John Lautrup

Kendt fra prisbelønnet dokumentarserie: Jeg savner Bjørn

Julie Rubow
Julie Rubow og Bjørn Jacobsen
Foto: Martin Høien
Julie Rubow fra DR-serien "En stille forsvinden", der vandt BILLED-BLADETs TV-GULD for bedste dokumentar i 2019, fortæller om tiden efter tabet af sin mand til alzheimers sygdom.

Julie Rubow har haft godt et halvt år til at vænne sig til et liv uden sin mand. Det er ikke nemt.

Mange husker parrets hjerteskærende kamp fra DRs dokumentarserie "En stille forsvinden". Her følger seerne Bjørn Jacobsens langsomme og pinsomme nederlag til alzheimers sygdom. Han døde 1. september sidste år, 52 år gammel.

- Savnet er stort. Men hans død har betydet, at jeg kan begynde at mindes ham, som han var, og ikke hele tiden som den skygge af sig selv, han var blevet til, siger Julie Rubow, 52 år.

”En stille forsvinden” vandt for nylig BILLED-BLADETs TV-Guld for årets bedste dokumentar i 2019. Den skildrer Julie Rubows slidsomme kampe gennem fem år for at sikre sin mand en værdig tilværelse, alt imens demenssygdommen Alzheimers langsomt fortærer hans sind.

Hun tabte, fordi hverken kommunen eller sundhedsmyndighederne efter hendes mening forstod, hvad der skulle til. Bjørn Jacobsen blev i stedet pacificeret med anti-psykotisk medicin, og til sidst stod hans martrede krop af.

I en dalsænkning nedenfor hans sidste hvilested på et højdedrag i Egteved ligger Nybjerg Mølle. Hans barndomshjem, som ægteparret overtog i 2014, og som seerne fulgte istandsættelsen af i ”En stille forsvinden”. Et prægtigt sted, hvor Julie Rubow i disse måneder sunder sig, mens hun overvejer, om hun skal blive boende eller ej.

– Mit liv er godt. Det er et halvt år siden, Bjørn døde, og jeg er på en langsom kurve, hvor jeg får mere og mere energi. Men jeg har været lagt fuldstændig ned. Jeg har været mentalt udmattet. Hvor jeg ikke har kunnet særlig meget, og jeg kan stadigvæk meget mindre, end jeg synes, jeg burde eller skulle, siger hun.

Læs det rørende interview med Julie Rubow i BILLED-BLADET, som kan købes fra torsdag den 2. april.

Læs mere om: