Onsdag, 17. februar 2021 — af Niels Burgos

Legendarisk program har fået nyt liv: Folk er vilde med Giro 413

Otto Leisner, Margaret Lindhardt, Jørn Hjorting og Peter Sten
Otto Leisner, Margaret Lindhardt, Jørn Hjorting og Peter Sten
Foto: Aller Media og DR
Hilsnerne strømmer ind til Giro 413 under coronaen.

Siden 1945 og i mange årtier frem var det søndagens lydtapet for hele familien Danmark, når sjove og søde hilsner blev læst op i radioens Giro 413 - efterfulgt af tidens populære toner. En perlerække af kendte danskere har siddet bag mikrofonen gennem programmets levetid:

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Radiolegenderne

Det hele startede med Karl Bjarnhoff, som siden blev fulgt af radio-legender som bl.a. Otto Leisner, Claus Walter, Michael Juul Sørensen, Jørn Hjorting og Margaret Lindhardt. I dag er det Peter Sten, som hver søndag fra kl. 12.15 på P5 læser lytternes hilsner op - og han fortæller til dr.dk, at han i disse corona-tider er ved at blive oversvømmet af nye hilsner fra danskerne.

- Selv om baggrunden selvfølgelig er kedelig, er det dejligt at opleve, at "Giro 413" kan være med til at skabe fællesskab og binde folk sammen i denne tid. Faktisk kommer der lige nu så mange ønsker og hilsner, at jeg er i den situation, som "Giro 413" var i ’i gamle dage’. Nemlig at vi ikke kan nå at opfylde alle pladeønsker, og at jeg i stedet må prøve at pulje dem – for eksempel hvis folk har ønsket den samme kunstner, forklarer Peter Sten.

Penge til børn og unge

Programserien begyndte i 1946 under navnet “Red Barnet - Lytternes ønskekoncert paa Grammofon”, men skiftede i april 1949 til “Ønskekoncert - på grammofon til fordel for Børnenes Kontor”, i januar 1950 til “Ønskekoncert på grammofon”, og endelig i januar 1951 ændredes navnet til “Giro 413” med undertitlen “Lytternes ønskekoncert på grammofon“.

Igennem alle årene har programmet samlet penge ind til dårligt stillede børn og unge i Danmark - noget, der var stærkt brug for lige efter Anden Verdenskrig. Det er blevet til mange millioner kroner - og pengene strømmer fortsat ind her under corona-tiden.

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden