7. dec. 2022
Af Laura Dalgård Hansen

Lise Baastrup fra Julehjertets Hemmelighed afslører: Denne figur er den onde oldfrue inspireret af

Lise Baastrup som oldfruen Miriam. 
Lise Baastrup som oldfruen Miriam.
Foto: DR
Lise Baastrup har haft mange komiske roller gennem karrieren, men her i december kan man opleve hende som den lede oldfrue Miriam i "Julehjertets Hemmelighed".

I ”Julehjertets Hemmelighed” følger man både herskab og tjenestefolk i et lille bysamfund i 1800-tallet, og blandt de mange karakterer er oldfruen Miriam.

Hun bliver spillet af Lise Baastrup, som i den rolle prøver kræfter med noget, man ikke ser hende i så tit.

En anderledes rolle

Danskerne har især lært Lise Baastrup at kende som hende, der ofte spiller en lidt sjov rolle – blandt andet som Hjørdis i ”Rita” og i den aktuelle film ”Fædre & Mødre” samt i Cirkusrevyen.

- Den komiske og humoristiske er det, jeg er over for folk. Alle mennesker, der er lidt sjove, går ikke rundt og falder i bananskræller hjemme på køkkengulvet hele tiden, sagde Lise Baastrup med smil til pressemødet forud for premieren på den nye julekalender.

Hun understregede samtidig, at bare fordi man kan være sjov i sit arbejde, betyder det ikke nødvendigvis, at man også hele tiden er sjov i sit privatliv.

- Oldfruen er meget uptight. Det har været rart at bruge noget af det, jeg også er uddannet til. Jeg synes, det ligger rigtig rart til mig at spille ond og gå i sort tøj. Det er dejligt afslappende – trods korsettet. Men det vænner man sig til, fortalte hun videre om arbejdet med rollen.

Overfor DR afslører Lise Baastrup, at hun i arbejdet med karakteren har ladet sig inspirere af en af sine favoritskurke.

- Jeg har baseret hende på en af mine yndlingskarakterer, som er Darth Vader, siger Lise Baastrup om skurken fra "Star Wars"-universet.

Oldfruen Miriam har ingen børn, og hun har arbejdet på Lindestrupgaard, siden hun var ganske ung.

Hun styrer stedet med hård hånd, og hendes vigtigste opgave er at holde tingene adskilt. Dem, der er nedenunder, skal ikke op, og dem ovenpå skal ikke ned. Miriam bruger sin position som talerør mellem de to skel, og hun forstår, at den, der styrer kommunikationen, styrer det hele på Lindestrupgaard.

Lise Baastrup
Lise Baastrup
Foto: Hanne Juul

Læs mere om: