11. nov. 2018
Af Malan Joensen

Matador-jubilæum: 40 år siden første afsnit blev sendt

Elisabeth Friis og Maude Varnæs i "Matador".
Elisabeth Friis og Maude Varnæs i "Matador".
Foto: Sandrew Metronome
Den 11. november 1978 tonede afsnit 1 af TV-serien "Matador" for første gang frem på skærmen.

At der netop var ved at blive skrevet TV-historie den dag, den 11. november 1978, hvor "Matador"s kendingsmelodi akkompagnerede indbyggerne i Korsbæk, mens de for første gang tonede frem på TV, havde de færreste nok forventet.

Selv om der var tale om en ny, dansk TV-serie med folkekære skuespillere og spændende historier, var anmelderne ikke ligefrem begejstrede, og det var ikke umiddelbart til at forudse, at "Matador" i fremtiden skulle komme til at lægge gaderne øde. Endda også ved genudsendelserne.

Men her 40 år efter står det klart, at der var tale om intet mindre end en historisk TV-succes fra Danmarks Radio og Lise Nørgaard.

Siden den mørke novemberaften for 40 år siden, hvor danske TV-seere for første gang kunne stifte bekendtskab med Mads Skjern, familien Varnæs, grisehandleren og hans Katrine og alle de andre "Matador"-personer, har TV-serien været elsket på tværs af generationer.

I 2017, da "Matador" blev genudsendt for syvende gang, var det i helt nye klæder. Efter en tre år lang restaureringsproces kunne DR vise "Matador" i en teknisk forbedret udgave, hvor blandt andet billedkvaliteten var skarpere.

Hvornår DR igen vil genudsende "Matador" vides ikke, men indtil da kan du nyde artikler og quizzer om den elskede TV-serie på BILLED-BLADETs nostalgi-side.

Vi har samlet alt "Matador"-indhold her, så du kan fejre 40-års jubilæet på behørig vis.

Alle artikler, tests og quizzer om "Matador" fra BILLED-BLADETs nostalgi-univers

Og der er endda også quizzer, hvor du kan teste din viden om hvert enkelt afsnit!

Alle quizzerne om "Matador"-afsnittene

NostalgiQuiz: Ser man det ske i "Matador"?

NostalgiQuiz: Hvor meget ved du om kærligheden i Korsbæk?

Du kan også teste, hvem du er i TV-serien:

Test dig selv: Hvem fra "Matador" er du?

Læs mere om: