Tirsdag, 10. januar 2023 - af Majken Munk

Poul Nyrup Rasmussens far anklages for nazisme: Rørende opdagelse sætter tyk streg under sandheden

Poul Nyrup Rasmussen
Poul Nyrup Rasmussen
Foto: Hanne Juul
Da Poul Nyrup Rasmussen var statsminister, kom det frem, at hans far stod i et kartotek over danske nazister.

Det kom som noget af et chok, da det i 1999 blev opdaget, at Poul Nyrup Rasmussens fars navn stod på en liste over medlemmer af det danske nazistparti.

Siden har Poul Nyrup Rasmussen selv søgt efter sandheden om sin far, og i programmet ”Nyrup – søn af en udstødt” bliver der fundet noget, som sætter tyk streg under, hvad der faktisk skete dengang.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

På medlemsliste

Det var den daværende gruppeformand for Enhedslisten Frank Aaen, der havde fundet Oluf Nyrup Rasmussens navn i Bovrup-Kartoteket, og videregivet informationerne til den daværende statsminister.

Ovenpå den melding gik Poul Nyrup Rasmussen selv ud med oplysningen offentligt.

- Da Frank Aaen kommer og fortæller mig, at min far stod i Bovrup-Kartoteket, der følte jeg pludselig, at der begyndte fundamentet at revne lidt under mig, fortæller han.

Han stiller spørgsmålstegn ved, om hans far har holdt informationer skjult over for ham, der ville vise, hvor glødende han troede på ideologien.

Samtidig bliver han også flov over at finde ud af det.

Graver selv videre

Men der er en sammenhæng, viser det sig.

Siden har Poul Nyrup Rasmussen selv gravet lidt dybere efter sandheden, og han finder ud af, at der er en sammenhæng med én af de tyske fabrikker, hans far arbejder på.

Poul Nyrup Rasmussens far Oluf får efter flere år med søgen efter arbejde hyre i Kiel som bygningsarbejder.

På en af de fabrikker han arbejder på, er der en aktiv kampagne for nazismen. Oluf Nyrup Rasmussen ender med at skrive under på en indmeldingsblanket.

Poul Nyrup Rasmussen opdager da også, at det er registreret, at hans far bliver slettet som medlem efter tre måneder, fordi han ikke har betalt sit kontingent i partiet.

Meget berørt

I andet afsnit af DR-programmet ”Nyrup – søn af en udstødt” finder historiker Poul Duedahl frem til endnu et bevis på, at Oluf Nyrup Rasmussen ikke så sig selv som nazist.

Han finder en annonce fra en avis, som Oluf Nyrup Rasmussen selv har indrykket for at understrege, at han ikke er nazist, men at han derimod er socialdemokrat. Samtidig beder han også om at få sit navn slettet fra kartoteket.  

Det fund rører Poul Nyrup Rasmussen.

- Ja, nu kan jeg kende ham, siger Poul Nyrup Rasmussen fåmælt i programmet og understreger, at det ikke var noget, han kendte til.

- Det, jeg virkelig, virkelig bliver berørt af, det er, at han går ud på det åbne terræn. Han stiller sig ikke op og forklarer: ”Jeg blev presset”. Han siger bare ganske kort: ”Sådan er det”. Det synes jeg var stærk. Der bliver jeg klar over, at det ikke er en nazist. Han har aldrig haft sympati for det, uddyber han i programmet.

Poul Nyrup Rasmussen får slettet alt tvivl om, om hans far nogensinde havde været aktiv nazist.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden