26. nov. 2022
Af Karin Heurlin og Stine Ramlyng

Poul Nyrup Rasmussen efter Lone Dybkjærs død: Det gjorde jeg af hendes smukke garderobe

Poul Nyrup Rasmussen
Poul Nyrup Rasmussen.
Foto: Hanne Juul
Efter Lone Dybkjærs død stod tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen alene med sorg, ensomhed og hele hustruens store og meget smukke garderobe. Læs her, hvad han gjorde med den.

Det har været lidt af et bjerg at komme op ad de sidste to år for Poul Nyrup Rasmussen.efter tabet af hustruen Lone Dybkjær. Hende, vi andre bedst kender som den skarpe radikale politiker. Den første kvindelige miljøminister. Men for Nyrup var hun også den store kærlighed, som han delte avis, sorger og glæder med igennem 26 år.

Og det har tiden efter Lones død selvfølgelig båret præg af. Særligt i tiden lige efter.

I tvivl om mange ting

– Jeg vidste ikke rigtigt, hvor jeg skulle gøre af mig selv. Hvordan skulle mine nye rutiner se ud? Hvad skulle jeg stille op med Lones smukke garderobe? Lone kunne jo virkelig klæde sig. Både når hun mødte op til bal på slottet, og når hun gik helt simpelt klædt ude i naturen, siger Poul Nyrup Rasmussen i et interview bragt i BILLED-BLADET.

Lone Dybkjær og Poul Nyrup Rasmussen
Lone Dybkjær og Poul Nyrup Rasmussen til kronprins Frederiks 50-års fødselsdag i 2018.
Foto: Thomas Laursen

Donerede garderoben til velgørenhed

- Jeg besluttede mig for, tøjet skulle komme andre til gode, så jeg gav en stor del af det til Blå Kors, Røde Kors og Kofoeds Skole. Så kunne andre kvinder få glæde af det. Det var jo lige i Lones ånd, siger Poul Nyrup, som kunne mærke, at det var lettere for ham selv at bevæge sig rundt i sin nye tilværelse, da en del af Lones ting var ude.

Plads til minderne

– Man skal have plads til nye rutiner. Jeg ved godt, det er svært at fjerne ejendele fra en afdød, og forældre, der har mistet et barn, vælge ofte at lade børneværelset stå urørt i mange år. Det valgte jeg ikke. Jeg ville gerne beholde nogle få fysiske minder, der siger noget særligt. Men de bedste minder er dem, jeg har indeni.

Nyrup valgte derfor at have en mindevæg i entréen med billeder af Lone Dybkjær. Både private, som f.eks.fra deres forlovelse, og billeder fra hendes politiske liv. Der hænger også et, hvor Bill Clinton står under en paraply med et skævt smil og glimt i øjet. Det er selvfølgelig Lone Dybkjær, som holder paraplyen. Og hende, som glimtet i øjet er rettet imod.

Som Nyrup siger med et smil:

– Jeg var ikke den eneste, der var betaget af Lone. Men jeg var den mest privilegerede.

Læs mere om: