13. dec. 2022
Af Laura Dalgård Hansen

Royalt besøg i Julehjertets Hemmelighed: 8 ting du (måske) ikke vidste om kong Frederik 7.

Jesper Ole Feit Andersen i rollen som Frederik 7. 
Jesper Ole Feit Andersen i rollen som Frederik 7.
Foto: DR
Frederik 7. er på besøg på Lindestrupgaard i "Julehjertets Hemmelighed" i skikkelse af skuespiller Jesper Ole Feit Andersen. Her kan du lære den tidligere konge bedre at kende.

Årets nye DR-julekalender, ”Julehjertets Hemmelighed”, emmer af historiske detaljer, og nu er selveste kong Frederik 7. tilmed dukket op.

I julekalenderen er han gudfar til Aage af Jungshoved, som skal giftes med datteren på Lindestrupgaard, Marie Louise, og kongen skal naturligvis med til brylluppet. Han bliver spillet af 37-årige Jesper Ole Feit Andersen.

Julekalenderen udspiller sig i 1800-tallet, men præcis hvilket årstal er ikke nærmere defineret.

Det vidste du (måske) ikke om kong Frederik 7.

1: Frederik 7. blev født i 1808, og han var konge fra 1848 frem til sin død i 1863.

2: Han er søn af Christian 8. og Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin

3: Frederik 7. var gift tre gange. Første ægteskab blev indgået i 1828 med prinsesse Vilhelmine, der var datter af Frederik 6., mens han i 1841 blev gift med Mariane af Mecklenburg-Strelitz. Begge ægteskaber gik i opløsning - blandt andet på grund kongens udsvævende livsførsel.

4: Frederik 7.'s tredje og formentlig også mest kendte ægteskab, som var med Louise Rasmussen (også kendt som grevinde Danner), blev indgået i 1850. Mange var imod, at kongen giftede sig med balletdanserinden, og ægteskabet var derfor til kongens venstre hånd. Det betød, at kongens hustru ikke kunne blive dronning.

Kong Frederik 7. 
Kong Frederik 7.
Foto: Ritzau Scanpix

5: Frederik 7. fik aldrig nogen børn, og det betød samtidig, at han var den sidste konge i den oldenborgske slægt. Tronfølgeloven blev ændret i 1853, og den betød, at prins Christian af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg arvede tronen og blev til Christian 9. Han blev den første konge i den glücksborgske slægt. Christian 9. nedstammede fra Christian 3., og han var desuden gift med Louise af Hessen-Kassel, som var niece til Christian 8.

6: Frederik 7. var den sidste enevældige konge i Danmark, og han havde ikke været konge i særlig lang tid, før grundloven blev underskrevet. Han blev således også den første konstitutionelle konge. Grundloven blev underskrevet 5. juni, som desuden var grevinde Danners søns fødselsdag.

7: Frederik 7. valgsprog var ”Folkets kærlighed, min styrke”.

8: Frederik 7. ligger begravet i Roskilde Domkirke.

Kilder: Danmarkshistorien, Kongernes Samling.

Jesper Ole Feit Andersen som Frederik 7. 
Jesper Ole Feit Andersen som Frederik 7.
Foto: DR

Læs mere om: