Så du dokumentaren om Gilbert? Derfor filmede Anne-Grethe Bjarup Riis sin søn

Anne-Grethe Bjarup Riis og sønnen Gilbert.

Anne-Grethe Bjarup Riis og sønnen Gilbert.

Foto: Birger Storm
Skuespiller og instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis filmede sin søn, da han blev ramt af leukæmi. Det blev til dokumentaren ”Til Gilbert fra mor”.

Da Anne-Grethe Bjarup Riis i 2015 begyndte af filme sin søn Gilbert, mens han lå afkræftet og syg på hospitalet, var det slet ikke meningen, at hele Danmark skulle få optagelserne at se.

Otteårige Gilbert havde fået konstateret leukæmi, og den 55-årige skuespiller og instruktør besluttede sig for at filme det hårde forløb, så hendes søn en dag kunne få optagelserne at se.

Det blev til den barske og rørende dokumentar ”Til Gilbert fra mor”, som blev sendt på DR1 søndag den 19. september.

Spar op til 838 kr. med BILLED-BLADET i julegaveKlik her og læs hvordan!

- Først var det jo slet ikke meningen, at nogen skulle se det, jeg havde fimet. Det var jo bare til ham selv. Men lidt efter fik vi støtte fra Egmont til at lave en faglig video til brug af læger og sygeplejersker. Det har aldrig været meningen, at det skulle ud på den måde, fortæller Anne-Grethe Bjarup Riis til BILLED-BLADET og fortsætter:

- Men så fandt vi ud af, at materialet kunne noget mere og fik støtte af DR til at lave dokumentaren. Det er ikke kun en film til Gilbert, det er en film til os alle sammen. Vi skal have en større åbenhed, så vi kan støtte hinanden. For hvem er ikke ramt af cancer eller krise?

Foto: DR

Spurgte Gilbert om tilladelse

Anne-Grethe Bjarup Riis fortæller, hvordan Gilbert havde det med at blive filmet i de to et halvt år, han var syg.

- Lige som alle andre børn var Gilbert jo vant til, at forældre filmer deres børn, for det gør man jo altid til fødselsdage og så videre. Og det var jo ikke mærkeligt at bruge mobiltelefonen, for jeg tog ikke noget stort udstyr med, forklarer hun og fortsætter:

- Jeg spurgte ham undervejs, om jeg måtte filme ham nu, og jeg lavede også interviews med ham. Andre gange var det for hårdt, og så ville han ikke have det. Så jeg filmede kun, når han var komfortabel med det.

Den rørende dokumentar ”Til Gilbert fra mor” kan ses på DRTV.

I BILLED-BLADET, der udkommer torsdag den 23. september, kan du læse et interview med Anne Grethe Bjarup-Riis om dokumentaren.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden