21. apr. 2018
Af Casper Nielsen

Så du Matadors berømte altanscene?

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/19681123-005716-pf_32mb.jpg
foto: Scanpix
Lærer Andersen på altanen er scenen, alle "Matador"-fans synes, de har set. I lørdagens afsnit på DR ser vi den (ikke) igen.

Var lærer Andersen iført natskjorte med husar-motiver eller lange underbukser?

Lise Nørgaard har ved foredrag hørt "Matador"-fans påstå begge dele.

Og det er med god grund, for Misse Møhges fortælling til Maude om, hvordan hun smækkede sin mand, Frederik Andersen, ude på altanen, da "han blev som et vildt dyr og ville op i sengen til mig”, hører til dansk TV-histories mest berømte ikke-filmede scener.

Levende fortælling

I lørdagens "Matador"-afsnit på DR - ”Vi vil fred her til lands” – kan man høre Karin Nellemoses Misse fortælle historien så levende, at alle kan se det hele lyslevende for sig.

"50 tilhørere rakte hænderne op, da de blev spurgt, om de huskede at have set netop dette øjeblik fra ”Matador”, hvor overlærer Andersens skæbne besegles. Og de var ganske utilbøjelige til at godtage min forklaring om, at scenen aldrig havde eksisteret,” skriver Lise Nørgaard selv i bogen ”Et liv med Matador”.

Scenen, der aldrig har eksisteret

Sandheden er dog, at scenen ikke findes – den blev aldrig optaget og er ikke blevet klippet ud.

Når den huskes så klart, er det ikke mindst på grund af Karin Nellemoses formidling af Lise Nørgaards stærke manuskript.

Og det var ikke første gang, Karin Nellemose bjergtog publikum.

Stort talent

I løbet af sin lange karriere havde især Det Kongelige Teater glæde af hendes talent, bl.a. sammen med "Lærer Andersen" alias Helge Kjærulff-Schmidt.

Karin Nellemose gjorde sig også gældende i mange film – den første var i Carl Th. Dreyer-stumfilmen ”Du skal ære din hustru” fra 1925.

Identificeret med Misse

Privat gav hun sjældent interviews, men til BILLED-BLADET sagde ”Misse” om sin utrolige popularitet:

- Egentlig er der noget tragikomisk i, at jeg nu får det ene brev efter det andet adresseret til frøken Karin Nellemose. Nej, nej, der er ikke det fjerneste bittert ved det, det er sødt, og det er et udtryk for, at publikum kan lide én. Men det er alligevel lidt underligt, når man betænker, at jeg har været ved Det Kongelige Teater i 45 år, og hvor jeg så at sige har spillet alt. Man må bare acceptere den kendsgerning, at et flertal identificerer én med den rolle, flertallet sidst har set én i.

Karin Nellemose døde 88 år gammel i 1993.

Læs mere om: