20. apr. 2022
Af Laura Dalgård Hansen

Traumelederen Emilie fra Med livet i hænderne: Jobbet kommer med en pris

Emilie Øberg fra "Med livet i hænderne". 
Emilie Øberg fra "Med livet i hænderne".
Foto: DR
Hver onsdag kan man komme med bag Rigshospitalets lukkede døre i dokumentarserien "Med livet i hænderne", hvor man blandt andre følger traumelederen Emilie Øberg.

Hver uge kan man for tiden følge den stærke DR-dokumentar ”Med livet i hænderne”, hvor seerne kommer med ind bag de ellers normalt lukkede døre på rigshospitalet.

Gennem seriens seks afsnit følger man blandt andre Emilie Øberg, der er én af de 32 traumeledere, der er på det store sygehus.

Holdkaptajn

Hun og kollegaerne modtager nogle af landets værst tilskadekomne og mest akutte alvorligt syge patienter.

- Som traumeleder er man en slags holdkaptajn. Jeg skal sørge for, at alle ved, hvor vi skal hen, og hvordan vi bedst kommer derhen. Og så skal jeg meget hurtigt have en plan for, hvor patienten skal hen, når vi er færdige i Traumecentret. Er det en patient, der skal til akut operation, så skal det arrangeres, eller er det her en patient, der skal på Intensiv Afdeling, så skal der sørges for, at der er en ledig plads dér, fortæller Emilie Øberg til dr.dk.

Hun og kollegaerne skal tage sig af patienter, der har været ude for alt fra trafikulykker til faldulykker, knivstik og meget andet.

92 procent overlever

Som traumeleder ser man lidt af hvert, og Emilie Øberg er ikke i tvivl om, at det har ændret hende. Hun har på godt og ondt fået et andet forhold til livet og døden.

- Når død og ulykke er så meget til stede i ens arbejde, finder man ud af, hvor taknemmelige vi skal være for livet. Og hvor meget vi skal passe på det. Vores job kommer helt sikkert med en pris på grund af alle de frygtelige ting, vi har set. Der er ingen lykkelig uvidenhed her, fortæller Emilie Øberg til dr.dk.

I 2021 modtog Traumecenteret på Rigshospitalet 937 traumepatienter. Derudover modtog man 719 kritisk syge patienter som akutkald.

92 procent af de indlagte traumepatienter i 2021 overlevede.

Man kan følge Emilie Øberg og hendes kollegaer hver onsdag i dokumentarserien ”Med livet i hænderne”. Alle afsnit kan også findes på DRTV.

Læs mere om: