17. nov. 2013
Af dkeditorial

Grevinde Alexandra om at være protektor: Det handler ikke om mig

Grevinde Alexandra
Grevinde Alexandra
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Søndag aften var grevinde Alexandra i DR 2 for at fortælle om sit arbejde som protektor for Unicef i anledningen af katastrofen på Filippinerne.

Siden 2002 har grevinde Alexandra af Frederiksborg været protektor og æresmedlem af Unicef.

Søndag aften var hun derfor i "Søndag Live" på DR 2. Anledningen var katastrofen på Filippinerne, hvor en supertyfon har dræbt tusinder og gjort endnu flere hjemløse.

Og for grevinde Alexandra er det at være protektor ikke bare at møde op og klippe en snor over i ny og næ.

- Det er vigtigt at have et nært samarbejde med Unicef og sætte mig ind i situationen og lære så meget, som jeg kan. Lige nu hjælper jeg for eksempel med at sætte fokus på den tragedie, der er ramt Filippinerne, sagde grevinde Alexandra i programmet.

Vil vide alt om projektet

I programmet afslørede Unicefs generaldirektør Steen M. Andersen, at grevinden er en usædvanlig protektor, der vil vide ALT om arbejdet - og ovenikøbet har grillet bestyrelsen om budgettet på flere møder.

- Når jeg blandet mig i noget, skal jeg vide, om man gør de rigtige ting. Det er vigtigt for mig. Det er vigtigt for mig at sætte mig ind i tingene. Det er noget, jeg forlanger af mig selv. Ellers kan jeg ikke stå inde for det. Jeg vil gerne vide, hvad pengene går til – så jeg kan formidle, hvad der sker og hvordan man hjælper, sagde Alexandra.

LÆS OGSÅ: RASMUS NØHR OG CHARLOTTE FICH STØTTER FILIPPINERNE

Hun har flere gange oplevet katastrofeområder i undtagelsestilstand helt tæt på rejser for Unicef.

- Det er tragisk at være ude i en verdensdel, hvor naturkatastrofer rammer hele tiden. Jeg har besøgt Filippinerne mange gange. Jeg har boet i Asien, som I ved. De bliver hårdt ramt, men rejser sig op igen, og så bliver de ramt igen. Derfor er det vigtigt at støtte dem, og Unicef forsyner lige nu en kvart millioner mennesker med rent vand, fortalte grevinden og viste udstyr frem til, hvordan man får rent vand med intet andet end en tablet.

Jeg betyder intet derude

Hun sætter stor pris på de oplevelser, hun har haft med Unicef, og er meget positivt overrasket over, den værdighed og åbenhed, som folk, der har mistet alt, viser, når grevinden med følge kommer frem. Og så er det lige meget, om man er tidligere dansk prinsesse og nu grevinde uden økonomiske problemer.

- Jeg husker en kvinde, der havde mistet alt, sine børn og sin familie. Hun åbnede sin presenning og bød på the og fortalte sin historie. Det handler i det øjeblik om den anden person – det handler ikke om mig – det handler om at være nærværende og sympatisk og gøre, hvad man kan, for at hendes historie kommer ud. Det vil være forkert og forfærdeligt ikke at kunne formidle hendes historie videre, fortalte Alexandra.

Hun ved endnu ikke, om hun skal besøge katastrofeområdet i Filippinerne.

- Der er ikke grund til at komme derud nu, når der er kaos, og være en byrde og skulle vises rundt, når nødhjælpsfolkene ikke ved, hvad de skal, slog grevinde Alexandra fast i DR 2-programmet.

Læs mere om: