9. feb. 2015
Af dkeditorial

Lise Nørgaard hædret for homoseksuelle Matador-karakterer

Lise Nørgaard
Lise Nørgaard
Foto: Hanne Juul
Det blev Lise Nørgaard, der fik årets ærespris, da der blev holdt Axgil Gay Galla forleden i København.

Torsdag den 5. februar blev der afholdt Axgil Gay Galla 2015 i Cirkusbygningen i København.

Her fejrede Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce de folk, organsationer og virksomheder, der har gjort en særlig og anerkendelses­værdig indsats for LGBT-miljøet i Danmark.

LGBT er den internationale betegnelse for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner.

Matador har påvirket homoseksuelle unge

Og det blev 97-årige Lise Nørgaard, der vandt årets Axgil Æresprisen 2015 for sine "helstøbte homoseksuelle karakterer i TV-serien Matador, hvor de undgik at blive karikerede", som der står på hjemmesiden Out & About.

- Karaktererne bliver aldrig karikerede, og der er ingen tvivl om, at de har været med til at påvirke unge homoseksuelle og deres forældre, og været medvirkende til at afmystificere det at springe ud, lød det blandt andet i motiveringen, skriver DR

Flere af karaktererne i Matador er homoseksuelle eller biseksuelle, herunder hr. Schwann, Daniel Skjern, Iben Skjern og kørelæreren Jenny.

LÆS OGSÅ: Lise Nørgaard sørger over venindes død

Lise Nørgaard: Bøsser er altid så festlige

Lise Nørgaard blev modtaget med stående bifald, og hun blev tydeligvis rørt over prisen, skriver Out & About.

- Alle burde berige deres liv ved at være venner med bøsser – for eksempel. De er altid så festlige. Og så bor de så pænt, sagde Lise Nørgaard i sin improviserede takketale, der fik salen til at bryde ud i latter.

Axgil Gay Galla er opkaldt efter Axel Axgil, der sammen med kæresten Eigil Eskildsen var verdens først viede homoseksuelle par. De blev viet på Københavns Rådhus 1. oktober 1989 efter 40 års forlovelse.

Læs mere om: