10. maj. 2022
Af Stine Schou

Rasmus Tantholdt: Jeg skammede mig

Rasmus Tantholdt. Foto: Privat 
Rasmus Tantholdt. Foto: Privat
Foto: Privat
TV 2-korrespondenten fortæller i en ny udsendelse om den følelsemæssige rutsjetur, han oplevede i Ukraine, hvor han rapporterede fra krigens første 40 døgn.

I en ny udsendelse fortæller TV 2-korrespondenten Rasmus Tantholdt om de første uger af Ruslands invasion af Ukraine, hvor han oplevede krigens rædsler på nærmeste hold.

"Kernen", som udsendelsen hedder, ligger på TV 2 Play og er et interview med Rasmus Tantholdt, hvor han til optagelser fra krigen, fortæller om de første uger, hvor han rejste rundt med sin kollega, fotografen Simon Borg.

Få dage efter invasionen gik Rasmus Tantholdt og Simon Borg rundt i Ukraines hovedstad. Kameraet var tændt, og de sendte direkte fra Kyivs gader. Her var der en kvinde, der på engelsk henvendte sig til dem med en bøn til kameraet, mens hendes mor stod i nærheden. Kvinden bad om beskyttelse af Ukraines luftrum. I "Kernen" fortæller Rasmus Tantholdt, hvordan han gav kvinden et kram og samtidig tænkte over, at kvinden bad om at få lukket luftrummet, og alt, han kunne tilbyde, var et kram.

- Så bliver jeg overvældet af følelser, fortæller han, mens man ser optagelsen fra den dag, hvor Rasmus stod ved siden af en ukrainske kvinde og med grødet stemme forsøgte at holde sin livesending i gang. Rasmus fortsætter:

- og skammede mig i øjeblikket over, at det var mig, der stod og græd og ikke hende. Altså, det er jo hende, der har grund til at græde. Det er hendes by, det er hendes mor, det er hendes land. Jeg kan jo bare tage ud, hvis jeg vil, fortæller han i udsendelsen, der hedder "Tantholdts 40 dage" og kan ses på TV 2 Play.

Som udsendelsens titel også fortæller, var Rasmus Tantholdt i Ukraine i krigens 40 første dage. Herefter tog han hjem til Danmark for at se sin kæreste og sin familie. Rasmus Tantholdt er dog tilbage i Ukraine, hvorfra han rapporterede fra Kyiv så sent som mandag aften.

Læs mere om: