25. mar. 2021
Af af

De sjældne danskere: Det går lige i hjertet

Niels med sine forældre Esben og Anette
Niels med sine forældre Esben og Anette
Foto: Søren Jul Lamberth
Niels fra "De sjældne danskere" ligner ikke alle andre børn, og det går lige i hjertet på hans forældre, når særligt andre voksne kigger den anden vej.

De seneste uger har man kunnet følge Niels på tre år i ”De sjældne danskere” på TV 2. Han er født med et sjældent syndrom, men det er ikke noget, der slår ham ud.

Heller ikke når andre spørger ind til, hvorfor han ser anderledes ud.

– Børn er nysgerrige af natur, og de kigger selvfølgelig på hans fingre og hans protese og spørger helt bramfrit, hvorfor han ser sådan ud. Heldigvis er Niels rigtig god til at forklare, at sådan er han altså bare født. Og vi har gjort meget ud af at fortælle ham, at det er helt okay, fortæller hans far Esben.

Niels har ikke undgået drillerier fra andre børn, men det glemmer han heldigvis hurtigt igen. Det værste er de voksnes undvigende blikke, fortæller hans mor, Anette.

– Det går selvfølgelig lige i hjertet, når man hører andre børn sige ”Niels, må vi ikke se dine fingre” i en drillende tone. Men det rammer hårdere, når forældre kigger den anden vej eller trækker deres børn væk, fordi de er bange for at forholde sig til Niels. Så foretrækker jeg, at de i stedet spørger til, hvad der mon er sket med ham, så han ikke bliver en, man undgår, siger hun.

Vil afmystificere Niels' sygdom

Det er også grunden til, at familien har sagt ja til at være en del af ”De sjældne danskere”

- Vi vil gerne afmystificere hans sygdom og gøre op med de tabuer og den berøringsangst, vi desværre ofte oplever, fortæller Esben og fortsætter:

- Ved at stå frem kan vi forhåbentlig bidrage til fortællingen om, at selv om man har et sjældent syndrom, betyder det ikke, at livet går i stå. Hvis Niels ikke tager det så tungt, hvorfor skulle vi andre så? spørger han.

Man kan følge Niels og de andre modige børn hver torsdag i ”De sjældne danskere” på TV 2.

Læs mere om: