24. aug. 2021
Af John Lautrup

Simi Jan: Derfor er jeg så berørt

Simi Jan
Simi Jan
Foto: Martin Høien
Simi Jan har en dyb kærlighed til afghanerne, og derfor er hun alt andet end sit normalt livfulde jeg, når hun rapporterer fra Kabuls fald.

Simi Jan har ofte svært ved at holde tårerne tilbage, når hun i disse kaotiske dage rapporterer fra Kabul. TV 2s sædvanligvis livfulde og glade udenrigskorrespondent er trist, som hun aldrig før har været det i sit job.

Til TV 2 Plays nye magasin "Kernen" fortæller hun om sin kærlighed til Afghanistan og afghanerne, som hun faldt for allerførste gang, hun besøgte landet i 2009.

- Det lyder vanvittigt, men det var som at blive forelsket, siger Simi Jan til TV 2s program.

Desto hårdere er det for hende at opleve den desperation, som nu har ramt en befolkning, hvis kærlighed og gæstfrihed hun har oplevet igen og igen på talrige reportageture i de forgangne 12 år.

Simi Jan rejste til Kabul få dage før, talebanerne indtog byen. Og hun blev chokeret.

- Byen havde ændret sig fra at være blomstrende til at være visnende. Håbet var væk. Det er det værste, der kan ske for os mennesker, når vi ikke har noget håb. Når vi ikke længere kan se lyset for enden af tunnelen, fortæller en tydeligt berørt Simi Jan til "Kernen".

Kabuls fald og den kaotiske evakuering fra hovedstadens lufthavn er historisk, og Simi Jan er som professionel korrespondent glad for at stå midt i orkanens øje.

- Som journalist er det jo tilfredsstillende, men som menneske har det været enormt bevægende, siger hun og tænker på de mange desperate mennesker, hun har mødt ved lufthavnen, og hvis skæbne hun ikke kender. Hun har fået deres historier fortalt, men hun ved ikke, om de kom ud eller må blive tilbage og risikere Talebans hævn.

Indtil videre bliver Simi Jan i Kabul for at dække de dramatiske begivenheder.

- Jeg er ikke i panik. Jeg ved, at der er britiske og danske fly. Og hvis jeg ikke kommer med et dansk, så kommer jeg med at de britiske. Jeg føler, at jeg skylder det afghanske folk at være dets stemme i en situation, hvor alt er så usikkert, siger hun til "Kernen" på TV 2 Play.

Læs mere om: