Mandag, 22. maj 2023 — af Majken Munk

Hun var Danmarks første kvindelige statsminister: Helle Thorning-Schmidt åbner op om bagsiden af medaljen

Helle Thorning-Schmidt
Helle Thorning-Schmidt
Foto: Lars H. Laursen
En ny dokumentar dykker ned i tiden, da Helle Thorning-Schmidt var statsminister. Nu afsløres det, hvornår den har premiere.

Det er over ti år siden, at Helle Thorning-Schmidt blev statsminister i Danmark.

Under sin tid på posten var det ikke udelukkende hendes politiske planer, der fyldte overskrifterne, men særligt sager, der var møntet på hendes person.

Det dykker en ny dokumentar ned i. Her sætter Helle Thorning-Schmidt ord på, hvordan hun oplevede tiden.

I tre år er der blevet arbejdet på dokumentaren ”Statsministeren Helle Thorning-Schmidt”, og det der tiltrak instruktør Nille Westh ved historien er, at hendes eftermæle muligvis slet ikke er levet op til, hvilken statsminister Helle Thorning-Schmidt egentlig var.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Det, der oprindeligt gjorde mig interesseret i Helle Thorning-Schmidt er, at hun provokerer så mange, jeg møder. Alle har en holdning til hende. Der er selvfølgelig alle dem, især unge, der er vilde med hende. Men så er der også ret mange, som har solide fordomme og forestillinger om hende. Nogen mener, at hun ”alle dage har været medieliderlig”, at hun går op i sit udseende på en forkert måde, at hun aldrig har haft et politisk projekt og derfor ikke har noget interessant at sige, fortæller Nille Westh i en pressemeddelelse og fortsætter:

- De synes med andre ord, ret sikre på, at historien om hende er på plads. Det er jeg selvfølgelig helt uenig i. Der er noget både interessant og vigtigt at fortælle her. Helles historie er et vigtigt stykke Danmarkshistorie, både, selvfølgelig, på grund af den position hun opnåede, og fordi hendes historie er et tankevækkende eksempel på, hvad der former vores kollektive fortælling.

I de ti år, der er gået, siden Helle Thorning-Schmidt var statsminister, har verden forandret sig meget.

Fokusset på kvinders rettigheder er blevet større, og derfor sætter dokumentaren scenariet op om, at den daværende behandling af Helle Thorning-Schmidt virker utænkeligt i dag.

Scenariet kortlægges i et omfangsrigt arkivmateriale, der dykker ned i Helle Thorning-Schmidts måde at håndtere både de politiske og personlige angreb mod sin person.

Samtidig kommer seerne også med bag de lukkede døre på Christiansborg og får en lang række ufortalte historier om livet som politiker.

Foruden Helle Thorning-Schmidt deltager også en lang række af hendes politiske kolleger i form af blandt andre Margrethe Vestager, Bjarne Corydon og Henrik Sass.

Historien om datidens Helle Thorning-Schmidt flettes sammen med hendes liv i dag, der stadig kan trække overskrifter.

”Statsministeren Helle Thorning-Schmidt” får premiere på Viaplay den 12. juni og kan ses samme dag klokken 21.00 på TV 3.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden