Mandag, 30. november 2020 — af Malan Joensen

Vidste du det? Sådan hjalp dronning Margrethe ved Matador-optagelserne

"Lauras store dag", afsnit 16 i "Matador". Indsat: Dronning Margrethe i 1980.
"Lauras store dag", afsnit 16 i "Matador". Indsat: Dronning Margrethe i 1980.
Fotomontage: Sandrew Metronome og Ritzau Scanpix
Det var heldigt for Erik Balling, at dronningen kunne hjælpe med at få en vigtig scene på Amalienborg Slotsplads i kassen.

Der er ikke noget som dårligt vejr, der kan gøre livet surt for et filmhold, der står klar til at optage.

Da "Matador"-afsnit nr. 16, "Lauras store dag", skulle optages, stødte Erik Balling og holdet bag successerien på netop sådan en forhindring.

Det fortæller Lene Nielsen, som var produktionsassistent under optagelserne, i den nyligt udkomne "MATADOR", en mastodont af en bog skrevet af forfatter og filmredaktør ved Dagbladet Information Christian Monggaard og forfatter og filmkritiker Jacob Wendt Jensen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Holdet bag tv-serien var forsamlet på Amalienborg Slotsplads for at optage, men så blev det dårligt vejr:

"Alle tilladelser var på plads, afspærringer foretaget, og dronning Margrethe var klar til at følge optagelserne fra en balkon sammen med kronprins Frederik og prins Joachim. Et musikkorps skulle spille "Kronprinsesse Ingrids Honnørmarch", som de havde øvet sig på, men inden der var filmet ret meget, begyndte det at øsregne," fortælles det i bogen.

- Musikkorpset måtte stoppe, fordi deres instrumenter blev våde, så dronning Margrethe og prinserne fik ikke set optagelser den dag. Men det var vores held, at hun var der og var vidne til det, for vi fik hurtigt fat i nogle høje herrer med kors og bånd og stjerner, og som jeg forstod det, gik de direkte til dronning Margrethe, der gav lov til, at vi kunne komme tilbage dagen efter allerede klokken seks om morgenen, for vi havde nemlig en stor scene hjemme i studiet kort tid efter den dag, fortæller Lene Nielsen i bogen.

Det nye storværk "MATADOR" har mere end 300 illustrationer, vejer knap tre kilo og udkom den 25. november.

Ifølge forlaget Book Lab, der står bag den detaljerige bog, kan man glæde sig til at læse en række hidtil ukendte historier om den elskede serie og dens tilblivelse.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden