4. aug. 2020
Af Niels Burgos

Sidste farvel til Bent Fabricius: Hør den smukke afskedsmusik her

Bent Fabricius-Bjerre
Bent Fabricius-Bjerre
Foto: AOP
I tv-interviewet "Det sidste ord" røbede Bent Fabricius-Bjerre, hvilken musik han havde bestemt til sin begravelse. Der gemmer sig en helt særlig historie bag den smukke melodi.

Da Bent Fabricius-Bjerre for mange år siden blev interviewet af en norsk journalist, blev han spurgt, om han havde skrevet noget musik, der også var kendt i Norge. Bent svarede med sin velkendte beskedenhed, at han havde lavet et lille musikstykke til den norske dukkefilm "Bjergkøbing Grand Prix" - med titlen "Norwegian Sunset". Journalisten blev helt tavs et øjeblik - og udbrød så: "Det er løgn"....det er jo en norsk nationalsang!".

Norsk nationalsang

Og sådan var det. Det smukke og gribende nummer blev skrevet til "Bjergkøbing Grand Prix" i 1976, hvor hovedkarakteren Theodor Fælgen kigger vemodigt ud over vandet, mens han spiller den simple melodi på sin mundharmonika. Filmen er i årenes løb blevet set af flere end fem millioner nordmænd - og Bent Fabricius-Bjerres musik er noget af det, der for altid står tilbage. Faktisk er netop "Norwegian Sunset" meget brugt til bisættelser og begravelser i Norge. Den bliver ofte beskrevet som "Norges alternative nationalsang".

Selv om Bent selv beskrev det som et "lille musikstykke", må han have været glad for det, når han netop valgte "Norwegian Sunset" til sin egen afsked med denne verden.

Hør en helt særlig udgave af den smukke sang her, hvor Sissel Kyrkjebø synger den for Bent Fabricius-Bjerre ved et stort tv-juleshow i 2014 her.

Læs mere om: