22. nov. 2015
Af af John Lautrup

John F. Kennedy blev skudt i dag for 52 år siden

john f. kennedy
John F. Kennedy med Jacqueline
Foto: All Over
John F. Kennedy blev kun 46 år. En ung, karismatisk præsident. der indgød fremtidshåb i en hel generation. Desto større var chokket 22. november 1963.

John F. Kennedy tændte et håb om en bedre verden for en hel generation. Et håb, som blev brutalt slukket, da USAs unge, karismatiske præsident i dag for præcis 52 år siden blev skudt, mens han og Jacqueline Kennedy i åben bil kørte i kortege gennem en jublende folkemængde i Dallas, Texas.

I løbet af få, gruopvækkende sekunder forvandlede jublen sig til chok. Og i de næste timer spredtes chokket til en hel verden med budskabet om mordet på den 46-årige præsident. Siden kom billederne.

Billederne af en rædselsslagen Jacqueline Kennedy, der desperat kravler op på bilens bagsmæk, mens en livvagt forsøger at dække hende.

Lille John-John gjorde honnør

Tre dage senere kom de bevægende billeder fra begravelsen i Washington DC. Billeder af John F. Kennedys lille søn, kaldet John-John, der gør honnør for sin far uden for kirken. Samme dag har John-John fødselsdag, tre år fylder han, og senere på dagen insisterer familien på at holde hans fødselsdag. Kennedy-familien får man ikke ned med nakken. Uanset hvad. Livet går videre, var budskabet.

Men livet gik ikke bare videre. I 1968 falder John. F. Kennedys lillebror, Robert Kennedy, også for en attentatmands kugler, og i 1999 er det John-Johns tur til at møde døden før tid. Han styrtede ned med sit privatfly. Hans kone, Caroyn Bessette, omkom også i ulykken.

Som en amerikansk kongefamilie

Kennedy-familien er myteomspundet, og allermest mytologisk står præsident John F. Kennedy med sin charme og sine formidable talegaver. Der udgik en stråleglans fra ham og hans smukke kone og deres to små børn, John-John og storesøster Caroline, som ikke er set hverken før eller siden i Det Hvide Hus. De var for den unge nation, hvad kongefamilien var og er for Danmark.

john f. kennedy
Foto: All Over

Læs mere om: