21. jul. 2018
Af Niels Burgos

Fejrer fem år på tronen: 10 ting du måske ikke vidste om kong Philippe og dronning Mathilde

Dronning Mathilde, kong Philippe
Dronning Mathilde, kong Philippe
Foto: All Over Press
Europas tredjeyngste konge har den 21. juli siddet fem år på tronen og er blevet utrolig populær. Ikke mindst takket være sin smukke hustru, dronning Mathilde.

1)

Kong Philippe blev født den 15. april 1960 som første barn af den senere kong Albert II og dronning Paolo. Han fik titel af "hans kongelige højhed, prins af Belgien"

2)

Efter gymnasiet fortsatte den unge prins sin uddannelse på det kongelige militær-akademi, hvorfra han fik eksamen som 21-årig. Herefter læste han på Trinity College i Oxford - og tog i 1985 en kandidat-grad i statskundskab fra Stanford universitetet i Californien.

3)

Kong Philippe er stærkt optaget af forholdene for de unge i Belgien. Han besøger ofte skoler og universiteter - og arbejder aktivt imod arbejdsløshed og fattigdom i sit land.

4)

Dronning Mathilde taler båder nederlandsk, fransk, italiensk, engelsk og spansk.

5)

I 1999 gik tusindvis af belgiere på gaden, da prins Philippe giftede sig med frøken Mathilde d'Udekem d'Acoz. Parret blev først viet ved en civil ceremony på rådhuset i Bruxelles - fulgt af et storslået bryllup i St. Michel og St. Gudula katedralen.

6)

To år efter brylluppet - i oktober 2011 - blev parret forældre til deres første barn, datteren prinsesse Elisabeth. Senere fulgte prins Gabriel (2003), prins Emmanuel (2005) og prinsesse Eléonore (2008)

https://imgix.billedbladet.dk/7.09215200.jpg
Dronning Mathilde, kong Philippe, prins Emmanuel, prins Gabriel, prinsesse Elisabeth, prinsesse Eléonore
Foto: All Over Press

7)

Den 3. juli 2013 meddelte Philippes far, kong Albert II, at han ville abdicere og overlade tronen til sin søn. Den 21, juli blev kong Philippe taget i ed som Belgiens nye konge.

8)

58-årige Philippe er Europas tredjeyngste monark. Kun kong Willem-Alexander og konge Felipe er yngre.

9)

Dronning Mathilde har lige fra starten været meget populær i Belgien. Belgierne faldt pladask for den smukke og altid smilende dronning.

10)

Kongeparret har et nært og venskabeligt forhold til kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. De deltog også i festen, da kronprins Frederik fyldte 50 år i maj.

LÆS MERE: Se billederne: Dronning Mathilde og dronning Maximas fantastiske gallastil

Læs mere om: