Søndag, 15. januar 2017 - af Ulrik Ulriksen

For 45 år siden: En tronfølger i sorg udråbes til dronning

Dronning Margrethe, Jens Otto Krag
Dronning Margrethe, Jens Otto Krag
Foto: Scanpix
I den sværeste af alle stunder for 45 år siden viste dronning Margrethe styrke og vandt det danske folks dybe respekt. Den 15. januar 1972 gik dronningen ud på Christiansborg slots balkon og trådte i karakter for første gang som Danmarks dronning.

Det er den 15. januar 45 år siden, at 31-årige dronning Margrethe kørte i karet gennem København og modtog folkets hyldest som ny regent i Danmark. Dagen før døde hendes far, kong Frederik den IX.  Kongen døde 14. januar klokken 19.50 på Kommunehospitalet efter længere tids sygdom. Dagen igennem var hans tre døtre, svigersønner og hustru til stede ved hans sygeleje. De var der også, da kongen sov stille ind. Blot ti minutter senere forlod de hospitalet. På det tidspunkt var den unge tronfølger formelt set Danmarks dronning.

Klokken 20.24 meddelte Hofmarskallatet følgende: Hans Majestæt kong Frederik IX, der siden klokken 01 i nat har henligget uden bevidsthed, er klokken 19.50 stille hensovet. København 14. januar 1972. Herefter gik landet i sorg. Der blev spillet sørgemusik i fjernsynet  og nationen forberedte sig på næste dag, da den nye dronning skulle udråbes fra Christiansborg Slots balkon.    
Dronning Margrethe i karet gennem København som Danmarks nye regent

Folkets varme i bidende januarkulde

Næste dag tog dronning Margrethe hul på et helt nyt kapitel af sit liv. Et liv, der aldrig kunne blive det samme igen. Det blev en dag præget af store følelser og alvor. På programmet var ministermøde, statsrådsmøde og udråbelsen af Margrethe som Danmarks dronning. Mellem 50.000 og 75.000 danskere trodsede den bidende januarkulde og tog varmt og med åbne arme imod landets nye regent på Christiansborg Slotsplads.  

Dronning Margrethe og Jens Otto Krag på balkonen

Klokken 15.00 trådte dronning Margrethe i lang, sort kjole og med slør sammen med statsminister Jens Otto Krag ud på balkonen på Christiansborg. "Kong Frederik IX er død! Længe leve hendes majestæt dronning Margrethe II", proklamerede Kragh. Ved statsministerens side stod dronningen. Efter en lidt famlende indledning, fangede hun folkemængdens opmærksomhed fuldstændig. "Den gerning, som i næsten 25 år var min fars, er nu lagt på mine skuldre, og jeg beder Gud hjælpe mig og give mig styrke til at løfte den tunge arv", sagde hun og rundede af med sit valgsprog: "Guds hjælp. Folkets kærlighed. Danmarks styrke", lød det fra den 31-årige dronning, der fra det øjeblik for alvor vandt folkets respekt.    NOSTALGI: Kong Frederik IX hilser på sit folk

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden